VRO "Maslenica" - Zadar - Paljuv - Posedarje - Novigrad - Starigrad - Benkovac - Čengići

Posljedne vijesti


Premijera dokumentarnog filma 'MASLENICA' na HRT-u

Operacija Maslenica

Siječanjsko primirje 1992., kojim su uglavnom završene velike ratne operacije u Hrvatskoj, nije donijelo olakšanje stanovnicima Dalmacije, koji su uz stalnu nestašicu hrane, struje i vode trpjeli i svakodnevne topničke udare.


Veterani 4. Gardijske brigade: Posjet selu Paljuv i sjećanje na poginule branitelje (FOTO)

Posjet selu Paljuv i sjećanje na poginule branitelje

Dana 27.siječnja godine Udruga veterana 4. gardijske brigade-podružnica Dubrovačko-Neretvanske županije zajedno s njegovim ratnim zapovijednicima i prijateljima postavila je spomen ploču na mjestu pogibije svog suborca pok. Marija Nikolićia-Kiša u Paljuvu.


Otočki bataljun obilježava svoj dan i akciju Maslenica od 1994. godine i sjeća se na poginule pripadnike (VIDEO)

Joško Pulja - Ratni zapovjednik tog bataljuna

Zadar, 27. siječnja 2013. - Otočki bataljun obilježio je danas svoj dan i svoje sudjelovanje u Vojno- redarstvenoj operaciji Maslenica, koja je uspješno provedena prije 20 godina. Održana je sveta misa, položeni su vijenci i svijeće za sve poginule, otvorena je prigodna izložba fotografija te je održan prigodni program.


Gotovina: oslobađanje HE Peruča je nastavak operacije Maslenica '93.

general Ante Gotovina tijekom obilježavanja obljetnice (Foto: FaH/ Mario STRMOTIĆ /ds)

PERUČA, 27. siječnja 2013. - General Ante Gotovina izjavio je danas novinarima kako se osjećao odlično na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice hrvatske vojne akcije, kojom su 27. i 28. siječnja 1993. pripadnici Hrvatske vojske oslobodili Hidroelektranu Peruča i spriječili namjeru agresorskih srpskih paravojnih postrojba da njenim rušenjem stvore veliki vodeni val iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slijevu rijeke Cetine.


Otočki bataljun obilježio svoj dan

Kotraadmiral Ante Urlić i Joško Pulja - 20. obljetnica otočkog bataljuna

Zadar, 27. siječnja 2013. - Otočki bataljun obilježio je danas svoj dan i svoje sudjelovanje u Vojno- redarstvenoj operaciji Maslenica, koja je uspješno provedena prije 20 godina. Održana je sveta misa, položeni su vijenci i svijeće za sve poginule, otvorena je prigodna izložba fotografija te je održan prigodni program.


U Novigradu odana počast poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i Gromova (VIDEO)

Obilježavanje obljetnice - Novigrad, siječanj 2010

Novigrad, 26. siječnja 2013. - U Novigradu je upriličeno polaganja vijenaca na spomen obilježjima Hrvatske ratne mornarice i II.


Pozivnica: Udruga HRM Zadar - obilježavanje 20. obljetnice VRO Maslenica

Udruga HRM Zadar - pozivnica

Ove 2013. godine obilježavamo 20. obljetnicu VRO Maslenica Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan Dugi otok (Otočki bataljun).
Čast nam je pozvati Vas da svojom nazočnošću uveličate obiljezavanje obljetnice.


Žene koje Domovinski rat nije razdvojio, nego još više povezao

Predstavljanje knjige "Svjedočanstva žena otoka i priobalja iz Domovinskog rata"

Žene zaslužuju posebno mjesto u stvaranju hrvatske države svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu. Osim što su bile aktivne u humanitarnom radu ili kao pripadnice saniteta, žene su se ravnopravno s muškarcima borile rame uz rame, s puškom u ruci. Gubile su muževe, sinove, braću i očeve ali njihova snaga je bila neiscrpna... Ovo je još jedna priča o njima.


Skandalozni propust - general Markč nije pozvan na obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Maslenica (VIDEO)

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije (Foto: Screen HRT)

Na obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Maslenica nije pozvan nitko iz specijalne policije MUP-a,a poziv nije dobio niti general Mladen Markač. Specijalne policija je na Maslenici odradila ogromnu zadaću i podnijela veliki teret, rekao je večeras u Dnevniku 3 HRT-a Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije


Alfe u Akciji Maslenica

Specijalna policija na Velebitu

U spomen Ivici Drmiću poginulom specijalcu 22.1.1993 godine u akciji Maslenica. Kako je počela akcija Maslenica za pripadnike Specijalne Jedinice Policije Alfa.


Ministar Kotromanović: Drago mi je što je general Gotovina na čelu svih nas kao i '93.

general Ante Gotovina i ministar obrane Ante Kotromanović tijekom svečane akademije u zadarskome HNK. (Foto: FaH/ ua)

ZADAR, 22. siječnja 2013. - Ministar obrane Ante Kotromanović, nakon današnje svečane akademije u povodu 20. godišnjice operacije "Maslenica '93", izrazio je zadovoljstvo što je na svečanosti bio i general Ante Gotovina, jedan od zapovjednika te operacije koji, kako je rekao, kao slobodan čovjek može biti na čelu svih nas kao i '93. godine.


Akcija ‘Maslenica’ iz perspektive ‘specijalca’: Snijeg, bura, šrapneli, pomoć na konjima…

SJP ‘RIS’ Kutina na poziciji prijevoja Mali Alan

'Zadaća nam je bila izvršiti smjenu SJP ‘RIS’ Kutina na poziciji prijevoja Mali Alan. Krenuli smo pješice iz Starigrada Paklenice sa opremom koju smo mogli ponijeti. Većina od nas se prvi puta susrela sa tako teškim vremenskim uvjetima', priča nam jedan od 'običnih' heroja Domovinskog rata.


Sjećanje na "Maslenicu": Bibinjci oslobodili Babindub

Bibinjci oslobodili Babindub

22. siječnja 1993. godine oko 7 sati i deset minuta, dobro ljudi pamte, iz Zadra je do Bibinja dopirao zvuk sirene za opću opasnost. Toga jutra učenici škole Stjepana Radića odmah su vraćeni kućama. Započela je vojno-redarstvena akcija "Maslenica".


Svečana akademija u povodu 20. godišnjice akcije Maslenice

Svečana akademija u povodu 20. godišnjice akcije Maslenice - (Foto: FaH/ik)

ZADAR, 22. siječnja 2013. - Svečanom akademijom u zadarskome Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), na kojoj su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, mnogi ministri, predstavnici HV-a i MUP-a, lokalni načelnici i gradonačelnici, ratni zapovjednici, branitelji, obitelji poginulih branitelja i general Ante Gotovina, obilježena je 20. godišnjica vojno-redarstvene akcije Maslenice.


Nastavlja se obilježavanje 20. godišnjice operacije "Maslenica"

Maslenički most

Današnje obilježavanje obljetnice pobjedničke akcije Maslenica okupilo je veliku medijsku silu, a za dodatne izjave bio je uglavnom tražen general Gotovina.

20. godina poslije - sudionici akcije "Maslenica"


HRT: HUZ 22. siječnja 2013

još u rubrici ...


General Gotovina je simbol svih pobjeda, ali najbolja mu je golubica mira

ante-gotovina-zadar.jpg

ZADAR, 22. siječnja 2013. - Zapovjednik akcije Maslenica '93 dobio je danas najduži pljesak i iskazano poštovanje svih uzvanika koji su se digli na noge da bi pozdravili generala Antu Gotovinu.


General Gotovina: ponosan sam na operaciju "Maslenica '93"

General Gotovina: ponosan sam na operaciju "Maslenica '93"

ZADAR, 22. siječnja 2013. - General Ante Gotovina izjavio je danas kako je ponosan na Vojno-redarstvenu operaciju "Maslenica '93", jer je ona doprinijela pobjedi u Domovinskom ratu.


Gotovina o Maslenici: Tu smo stekli sva znanja koja su nas dovela do pobjede

Gospodine generale 84.gardijska bojna "Termiti" spremna za smotru

Obilježava se 20. godišnjica od početka vojno redarstvene akcije 'Maslenica'. General Ante Gotovina je istaknuo da je Hrvatska vojska u toj akciji stekla sva tehnička i taktička znanja koja su Hrvatsku dovela do konačne pobjede.


Maslenica u fokusu novih generacija

Maslenica u fokusu novih generacija

Zadarska županija organizirala je natječaj za likovne i literarne radove učenika u sklopu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije ''Malenica''. Najbolji radovi izloženi su u predvorju Kazališta lutaka Zadar.


VRA Maslenica vratila Hrvatskoj ponos i samopouzdanje

Obilježavanje 20. obljetnice VRA "Maslenica 93"

Prvoga dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić, a sljedećih dana Babindub, zračna luka Zemunik, Crno, Murvica, Smoković, Paljuv, dijelovi Škabrnje i Podgradine


Obljetnica Maslenice prve velike operacije Hrvatske vojske

Blaž Beretin - Na predstavljanju monografije 1. gardijske brigade "Tigrovi" u Zadru (Foto: FaH/ ik)

Na današnji dan prije točno 20 godina počela je prva velika oslobodilačka akcija hrvatske vojske - "Maslenica '93", kojom je ponovno povezan jug i sjever Hrvatske. Akcija je trajala tri dana, a njome je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, te naknadno brana Peruča.


Vojska koju slave umjetnici može računati na povijest

Uloga Voda je bila pokušaj povratka normalnog života u nenormalnim uvjetima, kazao je Bilosnić - (Foto: Zvonko Kucelin)

Skupina umjetnika u Zadru odlučila je oduhoviti život onima koji su poput miševa prisilno potjerani u rupe i vratiti im dostojanstvo. Upravo se u takvom apokaliptičnom raspoloženju javila potreba i želja za očuvanjem duha, tim više što je Zadar bio i u potpunoj medijskoj blokadi, dakle, javila se potreba za esencijom iz koje nastaje umjetnost, kazao je Bilosnić


Borko Šarlija Kesa - Da se njegovo ime i žrtva nikad ne zaborave

Preimenovanje Bihaćke ulice u Ulicu Borka Šarlije - Kese, hrvatskog branitelja (1960. - 1993.) - (Foto: Vedran Sitnica)

Ovo je znak pažnje da pokažemo da cijenimo sve što je dao za Zadar. Siguran sam da je bol roditelja i sestara neutješna, ali mi svojim postupcima želimo da roditelji budu ponosni i da ponos nadoknadi bol. Hvala još jednom za žrtvu i slobodu, rekao je Vrančić istaknuvši kako branitelji i danas imaju posla i da se treba čuti njihov glas


Arheološki muzej Noć muzeja posvetio djeci i braniteljima

dr. sc. Smiljan Gluščević (Foto: Vedran Sitnica)

Specijalni gost bit će naš poznati sugrađanin Tomislav Marijan Bilosnić koji će nas u različitim ulogama i na različite načine voditi kroz Noć muzeja. Kako se ovih dana obilježava i Akcija Maslenica i Noć muzeja pridružit će se na neki način tom obilježavanju čime se i naš gost uklapa s obzirom da je tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik Samostalnog voda umjetnika - dr. sc. Smiljan Gluščević


Maslenica je za Zadrane bila bitka sviju bitaka (VIDEO)

Mimohod ratnih zastava i sudionika akcije Maslenica (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

To je prva akcija koja je izvedena i koordinirana s razine Glavnog stožera Hrvatske vojske. Provodile su je domaće, lokalne, ali i veliki broj gardijskih i pričuvnih postrojbi iz ostalih dijelova Hrvatske. Time je Maslenica značajnija povijesna važnost u Domovinskom ratu - Darko Smolić Ročak


Predstavljanje monografije 1. gardijske brigade "Tigrovi"

Predstavljanje monografije 1. gardijske brigade "Tigrovi"

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Maslenica večeras je u zadarskoj Gradskoj loži predstavljena monografija 1. gardijske brigade "Tigrovi". Monografija prikazuje svojevrsnu kronologiju ove ratne postrojbe od njezina osnutka, ratnoga puta, do završetka Domovinskog rata.


Veterani 3. A brigade "Kune" posjetili Maslenicu

Veterani 3. A brigade "Kune" posjetili Maslenicu (Arhiva)

19. siječnja su i veterani 3.A brigade "Kune" iz Vinkovci bili nazočni na proslavi VRA "Maslenica" u Islamu Latinskom i Kašiću. Uz službeni protokol obišli smo i grob našeg pokojnog pripadnika Viktora Grgurice u Poličniku.


Mimohod postrojbi nastavlja 20. obljetnicu VRA Maslenica

Zadar: Mimohod postrojbi s 148 ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu (Foto: ezadar.hr)

U ponedjeljak, 21. siječnja, u Zadru se nastavlja program obilježavanja 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica.


Memorijalni maraton "Da se ne zaboravi": Trčat ćemo ovu utrku dok god budemo mogli

Sudionik memorijalnog maratona "Da se ne zaboravi" (Foto: Vedran Sitnica)

Miolović je naglasio kako su natjecatelji rekli kako je teže bilo braniteljima 1993. nego njima istrčati ovaj polumaraton i trčat će ovu utrku dok god budu mogli.
U sklopu obilježavanja 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Maslenica održan je deveti po redu memorijalni maraton "Da se ne zaboravi".


Na molitvenoj hodnji 50-ak sudionika pješačilo 26 kilometara (VIDEO)

Molitvena hodnja - "Koracima nade u istinu"

Zadar/Maslenica 20. siječnja 2013. - U povodu obilježavanja 20. godišnjice Vojno redarstvene akcije Maslenica održana je 5. uzastopna molitvena hodnja, duga oko 26 kilometara, pod nazivom "Koracima nade u istinu". Na njoj je ukupno sudjelovalo 50-ak ljudi, koji su po prvi puta podijeljeni u dvije skupine.


Akcija Maslenica: Tulove Grede osvojila su šestorica splitskih specijalaca (FOTO)

Markačevi specijalci iz Splita u subotu su obišli Velebit

Akcija Maslenica je dovršena 27. siječnja 1993. godine, nakon što smo osvojili srpske položaje na Velebitu, konkretno, nakon oslobađanja Tulovih Greda – kazao nam je Ivica Glavota, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije BATT – Split, prisjećajući se događaja kojim je prije 20 godina okončana prva velika hrvatska oslobodilačka operacija- akcija Maslenica.


Obljetnica VRA "Maslenica" - spomen ploča postrojbama HRM-a (VIDEO)

Spomen ploča braniteljima, posedarcima, gardijskim, pričuvnim i postrojbama HRM-a - Posedarje

Posedarje, 19. siječnja 2013. - U sklopu obilježavanja 20. obljetnice akcije Maslenica svečano je bilo i u Posedarju. Postrojbama Hrvatske ratne mornarice koje su sudjelovale u akciji tamo je postavljena spomen ploča, koju je otkrio otac jednog od poginulih branitelja, Ivan Klanac.

Maslenica - dokumentarni film


HRT2: Maslenica, dokumentarni film 16. veljače 2013.

Obilježavanje pobjedničke akcije Maslenica


NOVATV, 22. siječnja 2013.

Gotovina: Ponosan sam na "Maslenicu" - Obljetnica "VRA Maslenica"


RTL DANAS, 22. siječnja 2013

Obilježena 20. obljetnica VRA "Maslenica '93"


VOXTV, 22. siječnja 2013.

VRO Maslenica - 5 minuta za sjećanje


Maslenica je za Zadrane bila bitka sviju bitaka


VOXTV, 21. siječnja 2013

20. obljetnica akcije Maslenica


VOX TV, 15. siječnja 2013.

Za Braniteljski portal: sudionici akcije "Maslenica '93"


22.01.2011.

Povezivanje sjevera i juga Hrvatske


U akciji  "Maslenica" najvažniji postignuti vojni ciljevi su povezivanje sjeverne i južne Hrvatske, odbacivanje neprijatelja od Zadra, nastavak opskrbe snaga HVO i Armije BiH u zahuktalom ratu u BiH, ovladavanjem Zračnom lukom u Zemuniku te branom Peruča. Najvažnije ostvareni politički cilj je krah Vance-Owenog plana o stvaranju UNPA ili tzv. Ružičastih zona u koje se prema izvornom zamisli nije vratilo hrvatsko pučanstvo. To je bio i neposredni razlog akciji Maslenica, uz naravno, svakodnevna granatiranja Zadra i njegove okolice. Zadar se tad opisivao kao najveći koncentracijski logor u Europi s oko 200.000 žitelja od kojeg znatan broj prognanih. Zbog rigidne srpske politike terora i nasilja, UNPA zone nisu polučile rezultat povratka hrvatskih izbjeglica, ali i zamaskiranog, prijelaznog rješenja za teritorijalno zaokruživanje buduće srpske autonomije u Hrvatskoj. Taj pokušaj imat će svoj također neuspjeli surogat imati u kasnijem planu Z-4 za kojeg Vuk Drašković kaže da je sadržavao hrvatsko priznanje fantomske Republike Srpska Krajina. Srpska propaganda i poslovična mitomanija, proizvela je stoga 800 poginulih Srba na "...vekovnim ognjištima Severne Dalmacije" koji su se zapravo razbježali spašavajući živu glavu.

Maslenica 1993-2010Maslenica 1993-2010

Povezani članci ...

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura