Pripadnici HVO-a


Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane imaju pravo na razliku invalidske mirovine, dok članovi obitelji poginulih pripadnika HVO-a imaju pravo na razliku obiteljske mirovine

Kao hrvatski državljanin i član obitelji poginulog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imate pravo na razliku obiteljske mirovine sukladno hrvatskim mirovinskim propisima. Preduvjet za ostvarivanje tog prava je rješenje nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini kojim vam se priznaje status člana obitelji pripadnika HVO-a koji je poginuo u neposrednom oružanom otporu.

Zahtjev za obiteljsku mirovinu

Zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu možete podnijeti mirovinskom tijelu u Hrvatskoj ili u Federaciji Bosne i Hercegovine, prema mjestu stanovanja. Ako vam je prebivalište u Hrvatskoj, zahtjev podnosite područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Rok nije određen, što znači da je zahtjev moguće uvijek podnijeti.

Obrazac zahtjeva za priznanje prava na obiteljsku mirovinu uz popis potrebnih dokumenata možete preuzeti sa stranice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Tiskanice HZMO-a (otvara novi prozor).

Razlika invalidske mirovine


Ako ste bili pripadnik HVO-a i ako vam je rješenjem nadležnog tijela u BiH priznato oštećenje organizma nastalo zbog ranjavanja ili zatočenja u neprijateljskom logoru, možete u Hrvatskoj ostvariti pravo na razliku invalidske mirovine. Preduvjet je da imate hrvatsko državljanstvo i da ste zahtjev za razliku podnijeli tijekom srpnja 2006. godine nadležnom mirovinskom tijelu u Hrvatskoj ili u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svi kojima je priznato pravo na razliku invalidske ili obiteljske mirovine imaju pravo i na zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj prema važećim propisima.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura