Liječenje u inozemstvu


Tijekom liječenja u inozemstvu imate pravo na pratnju druge osobe. Ako vam HZZO nije odobrio pratitelja, troškove za njega nadoknadit će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Ako vam je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio liječenje u inozemstvu, kao branitelj imate pravo prvenstva pred ostalim građanima i pravo na pratnju druge osobe. Navedena prava ostvarujete ako je bolest, ranjavanje ili ozljeda zbog koje ste upućeni na liječenje neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

U slučaju kada HZZO ne odobrava pratnju, troškove putovanja za pratitelja nadoknadit će vam Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u istom iznosu koji biste dobili od Zavoda.

Osim toga, ako vaš pratitelj koristi plaćeni dopust, njegov poslodavac ima pravo na namirenje naknade plaće za vrijeme koje je pratitelj proveo s vama na liječenju uključujući i vrijeme provedeno na putovanju.

Naknada za troškove putovanja

Uz prijedlog za naknadu troškova za pratitelja trebate dostaviti:

    * presliku pravomoćnog rješenja o odobrenju liječenja u inozemstvu koje je izdalo nadležno tijelo HZZO-a
    * presliku konačnog rješenja da je bolest, ranjavanje ili ozljeda neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu
    * presliku konačnog rješenja o priznavanju statusa HRVI i presliku posljednjeg nalaza nadležnoga drugostupanjskog liječničkog povjerenstva (ako ste ratni vojni invalid)

Sam pratitelj uz zahtjev za naknadu troškova putovanja prilaže presliku osobne iskaznice i originalnu kartu za prijevoz izdanu na njegovo ime i za isto prijevozno sredstvo koje ste po odobrenju HZZO-a koristili i vi.  

Nadoknada za plaćeni dopust

Da bi dobio nadoknadu za plaćeni dopust, poslodavac vašega pratitelja Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uz zahtjev dostavlja:

    * potvrdu o plaćenom dopustu za pratitelja iz koje vidljivo trajanje plaćenog dopusta
    * potvrdu o iznosu isplaćene naknade za dopust za vašeg pratitelja po osnovi pratnje radi korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu.

Dodatne informacije:

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (otvara novi prozor)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura