Iznos kredita


Kredit za kupnju stana ili kuće može iznositi najviše 700 eura po četvornom metru, a za ostale vrste kredita visinu određuje stručna komisija
 
Za kupnju stana ili obiteljske kuće i za izgradnju obiteljske kuće te razliku površine predviđen je iznos kredita od 700 eura (u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate) po četvornom metru etalonskog stana.

Dakle iznos kredita (K) određuje se kao umnožak vrijednosti etalonskog stana (E) i odgovarajuće površine stana (P) po izračunu:

K=700 EUR x P u kunskoj protuvrijednosti.

Iznos stambenog kredita za kupnju kuće ili stana u vlastitoj organizaciji utvrđuje se prema predugovoru o kupoprodaji, a najviše 700 eura po četvornom metru odgovarajuće površine.

Umanjenje iznosa kredita

Iznos kredita za kupnju stana u organiziranoj izgradnji umanjuje se za 30 posto ako su ti stanovi izgrađeni na područjima posebne državne skrbi ili u naseljima manjim od 20.000 stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2001. godine) te u naseljima većim od 20.000 stanovnika ako su prema očitovanju porezne uprave tržišne cijene novoizgrađenih stanova manje od 700 eura po četvornom metru.

Ako je riječ o stanu ili kući starijoj od 15 godina iznos kredita umanjit će se za dodatnih 20 posto.

Nadogradnja, nastavak izgradnje ili dovršenje obiteljske kuće

Ovaj se kredit odobrava za odgovarajuću površinu prema zapisniku stručne komisije, a sukladno kategoriji potrebnih radova za:

    * finalnu etapu izvedbe objekta (nabava i montaža sanitarija, armature, rasvjetnih tijela, polaganje podnih obloga, montaže grijaćih tijela i sl. radovi) u iznosu od 130 eura po četvornom metru stambene površine
    * etapu dovršenja građevine od “roh-bau” do potpunog završenja građevine (radovi iz kategorije A, obrada površina, zidova i stropova, montaža unutarnje stolarije i razvod instalacija bez glavnih vodova) u iznosu od 250 eura po četvornom metru stambene površine
    * etapu dovršenja građevine od konstrukcije do potpunog završenja građevine (radovi iz kategorije B te izvedbe kompletnog razvoda svih instalacija, pregradnih zidova i vanjske stolarije) u iznosu od 400 eura po četvornom metru stambene površine.

Poboljšanje uvjeta stanovanja

Kredit za poboljšanje uvjeta stanovanja odobrava se za odgovarajuću površinu stana prema zapisniku stručne komisije sukladno kategoriji potrebnih radova za:

    * obnovu radova u završnoj etapi izvedbe objekta (radovi ličenja stolarije i zidova, promjena dijela keramičkih pločica, brušenje i lakiranje parketa, izmjena dijela armature i izmjena dijela rasvjetnih tijela) po četvornom metru stambene površine, u iznosu od 90 eura
    * djelomičnu obnovu obrtničkih radova na građevini (radovi kategorije A, te radovi zamjene dijela vanjske stolarije, zamjene dijela limarije, zamjene dijela pokrova, zamjene dijela podova i sl. radove) po četvornom metru stambene površine, u iznosu od 150 eura
    * obnovu obrtničkih radova na građevini (radovi kategorije B, te obnovu obloga zidova, obnovu unutarnje stolarije, zamjenu kompletne limarije, obnovu fasade, obnovu pokrova i sl. radove) po četvornom metru stambene površine, u iznosu od 260 eura.

Ako vam je djelomično obnovljena kuća ili stan, imate pravo na dodjelu stambenog kredita za poboljšanje uvjeta stanovanja. Preduvjet za to je da da ste podnijeli zahtjev za jednokratnu novčanu potporu na ime razlike tehničke izgrađenosti i opremljenosti, odnosno na ime razlike u površini do 12. prosinca 2002. godine, a o o vašem zahtjevu nije odlučeno.

Iznos stambenog kredita za poboljšanje uvjeta stanovanja odredit će se nakon što stručna komisija utvrdi činjenično stanje.

Iznimke

Imate li neuseljivu obiteljsku kuću, odnosno kuću u izgradnji, može vam se odobriti stambeni kredit za nadogradnju, nastavak izgradnje ili dovršenje obiteljske kuće ili kredit za poboljšanje uvjeta stanovanja.

Prije donošenja rješenja o dodjeli stambenog kredita stručna komisija izvršit će uvid u pojedine elemente i dijelove građevinskih radova obiteljske kuće za koju tražite stambeni kredit.

Posjedujete li stan ili kuću neodgovarajuće površine, može vam se odobriti stambeni kredit u iznosu koji čini umnožak razlike površine stana u vlasništvu i odgovarajućeg stana te cijene građenja, ako je razlika veća od šest četvornih metara.

Ako ste otkupili stan po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, možete dobiti kredit za razliku površine koja vam je pripadala u trenutku dodjele stana.

 Dodatne informacije:

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (otvara novi prozor)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura