Organizirana izgradnja


Do realizacije odobrenog stambenog kredita za kupnju kuće ili stana u organiziranoj izgradnji možete koristiti status zaštićenog najmoprimca

Organiziranu izgradnju provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Organizirana izgradnja provodi se prema mjestu prebivališta koje ste, kao korisnik prava, imali u vrijeme stradavanja, odnosno u mjestu u kojem imate prebivalište neprekidno pet godina od 1991. godine.

Pravo možete koristiti i u mjestu gdje ste boravili kao prognanik neprekidno pet i više godina ako pisanom izjavom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću iskažete da se u tom mjestu želite trajno nastaniti jer vas za to vežu obiteljske i druge prilike.

Određivanje veličine stana

Odgovarajući stan određuje se prema broju članova obitelji i to:

    * samac – stan površine 35 četvornih metara
    * dvočlana obitelj – stan površine 45 četvornih metara
    * tročlana obitelj – stan površine 60 četvornih metara
    * četveročlana obitelj – stan površine 70 četvornih metara
    * peteročlana obitelj – stan površine 80 četvornih metara
    * za svakoga sljedećeg člana obitelji dodatnih 10 četvornih metara.

Odgovarajućim stanom će se smatrati i stan koji odstupa od navedenih veličina za +/-10 četvornih metara.

Za hrvatske ratne vojne invalide (HRVI) iz Domovinskog rata s oštećenjem organizma 100 posto (I. skupine) smatrat će se odgovarajućim i stan koji je 20 posto veći od navedenih veličina.

Iznimno, smatrat će se odgovarajućim stan ili kuća izvan mjesta prebivališta ako su na područjima koja su Zakonom utvrđena kao područja od posebne državne skrbi, a koji su za 20 četvornih metara veći od gore navedenih mjerila utvrđenih i ako na to pristane podnositelj zahtjeva.

Korištenje zaštićene najamnine

Kada vam je dodijeljen stambeni kredit za kupnju stana ili kuće u organiziranoj izgradnji, prije zaključenja ugovora o stambenom kreditu možete koristiti stan u svojstvu najmoprimca uz obvezu plaćanja zaštićene najamnine.

Ugovor o najmu stana sklapate na određeno vrijeme, dok ne realizirate stambeni kredit kod poslovne banke koju ovlasti Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a najduže na rok od godine dana od dana kada vam je odobren stambeni kredit za kupnju stana.

Zaštićenu najamninu plaćate mjesečno u iznosu dvije kune po četvornom metru.

Iznimno se ugovor o najmu stana može produžiti na još najviše godinu dana, ako kao korisnik stana dokažete da nemate kreditnu sposobnost za zaključenje ugovora o stambenom kreditu, uz obvezu plaćanja zaštićene najamnine u dvostrukom iznosu po četvornom metru stambene površine.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura