Dodjela stana ili kuće u državnom vlasništvu


Zahtjev za otkup stana ili kuće podnosite tijelu državne uprave koje upravlja objektom u kojem živite, a popust pri kupnji ostvarujete sukladno postotku oštećenja organizma 

Zahtjev za otkup stana ili kuće koju koristite, odnosno kupnju uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate, podnosite tijelima državne uprave koja upravljaju tim stanom ili kućom.

Postupak

Ta tijela će na temelju vašeg zahtjeva Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) dostaviti popis osoba i članova obitelji koje koriste te stanove i kuće s podnesenom dokumentacijom. O vašem zahtjevu odlučuje MOBMS, u skraćenom postupku.

Stanove i kuće čijim je korisnicima utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje, tijela državne uprave predaju MOBMS-u s cjelokupnom dokumentacijom, kao i službenom evidencijom kojom raspolaže, a koja se popisuje u zapisniku o izvršenoj primopredaji.

Pravo upravljanja i uvjeti za kupnju

Na MOBMS se prenosi pravo upravljanja stanovima i kućama u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima upravljaju sljedeća tijela državne uprave:

    * Ministarstvo obrane
    * Ministarstvo unutarnjih poslova
    * Ministarstvo pravosuđa
    * Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
    * Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama
    * Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Uvjet je da se na te stanove i kuće ne odnose odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i da nisu opterećeni sudskim postupcima, te da ih koriste članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) i članovi uže obitelji umrloga HRVI-ja.

Ugovor o kupnji

MOBMS je dužan uputiti korisnicima stanova i kuća ponudu za sklapanje ugovora o kupnji stana ili kuće u roku godine dana, računajući od dana sklapanja ugovora o najmu. Kao korisnici stanova i kuća možete ih kupiti ako u roku šest mjeseci od ponude izvršite jednokratnu uplatu utvrđene cijene stana ili kuće.

Ako nakon proteka navedenog roka ne izvršite jednokratnu uplatu cijene stana ili kuće, nastavljate koristiti navedeni stan ili kuću u statusu zaštićenog najmoprimca.

Cijena stana ili kuće utvrđuje se sukladno posebnoj uredbi koju možete pronaći na stranicama Narodnih novina

Uredba o načinu utvrđivanja cijene stana i garaže (otvara novi prozor).

Činjenice presudne za kupnju stana ili kuće ocjenjuju se u vrijeme sklapanja ugovora o kupnji.

Određivanje popusta

Članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenog ili nestalog branitelja, HRVI-ji od I. do IV. skupine oštećenja organizma i članovi uže obitelji umrloga HRVI-ja od I. do IV. skupine oštećenja organizma, koji koriste stan ili kuću kojima upravljaju tijela državne uprave imaju pravo na dodjelu i otkup istih uz sto posto popusta pri kupnji stana ili kuće.

Kao HRVI iz Domovinskog rata od V. do X. skupine oštećenja organizma ili ste član uže obitelji umrloga HRVI-ja od V. do X. skupine oštećenja organizma, a koristite stan ili kuću pod upravljanjem tijela državne uprave na dan 7. studenoga 2001. godine, imate pravo na njihovu dodjelu i otkup, s tim da ostvarujete popust pri otkupu sukladno postotku oštećenja organizma.

Ako ste HRVI iz Domovinskog rata od V. do X. skupine oštećenja organizma ili član uže obitelji umrloga HRVI-ja od V. do X. skupine oštećenja organizma i korisnik ste stana ili kuće pod upravljanjem tijela državne uprave nakon 7. studenoga 2001. godine, a do stupanja na snagu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, imate pravo na kupnju stana ili kuće dodjelom stambenog kredita.

Iznimno, ako ste HRVI iz Domovinskog rata od V. do X. skupine oštećenja organizma ili član uže obitelji umrlog HRVI-ja od V. do X. skupine oštećenja organizma i korisnik ste stana ili kuće u vlasništvu Republike Hrvatske kojima je upravljala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, a predani su na upravljanje MOBMS-u, imate pravo na njihovu dodjelu i otkup, s tim da ostvarujete popust pri otkupu sukladno postotku oštećenja organizma.

Otkup od jedinica lokalne samuprave

Članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja, HRVI-ji iz Domovinskog rata ili članovi uže obitelji umrloga HRVI-ja iz Domovinskog rata koji neprekidno 10 godina koriste stanove i kuće u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, mogu ih otkupiti od jedinica lokalne samouprave pod istim uvjetima kao i korisnici stanova i kuća pod upravljanjem tijela državne uprave.

Dodatne informacije:

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
(otvara novi prozor)

Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo (otvara novi prozor)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura