Carinske i porezne olakšice


Pri kupnji ili uvozu osobnog automobila, strojeva i opreme za obavljanje gospodarske djelatnosti imate pravo na carinske i porezne olakšice
 
Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata I. skupine imaju pravo na osobni automobil s ugrađenim odgovarajućim prilagodbama koji im u vlasništvo dodjeljuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti svakih sedam godina.

Pravo na uvoz osobnog automobila bez plaćanja carine, posebnog poreza i poreza na dodanu vrijednost u iznosu utvrđenog postotka oštećenja organizma svakih pet godina imaju hrvatski ratni vojni invalidi od II. do IV. skupine s utvrđenim oštećenjem funkcije ekstremiteta ili oštećenjem vida od najmanje 30 posto.

Bračni drug, punoljetno dijete ili roditelj smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja ima jednokratno pravo na uvoz osobnog automobila bez plaćanja carine, posebnog poreza i poreza na dodanu vrijednost.

Potvrda

Potvrdu o statusu korisnika carinskih i poreznih olakšica pri uvozu osobnih automobila izdaje nadležni ured državne uprave u jedinici područne samouprave, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba prema mjestu prebivališta korisnika olakšica:

    * za hrvatske ratne vojne invalide I. skupine
    * za hrvatske ratne vojne invalide od II. do IV. skupine
    * za bračnog druga, punoljetnu djecu i roditelje smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

Popis ureda državne uprave s kontakt-podacima naći ćete na stranicama Središnjeg državnog ureda za upravu

Uredi državne uprave u županijama (otvara novi prozor).

Ortopedska i druga pomagala

Hrvatski ratni vojni invalidi oslobođeni su plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost na ortopedska i druga pomagala koja su izravni nadomjestak tjelesnih organa, odnosno oštećenih tjelesnih organa kao i na rezervne dijelove i potrošni materijal za pomagala.

Uvoz strojeva i opreme za obavljanje gospodarske djelatnosti

Ako ste nezaposleni HRVI, dragovoljac, branitelj ili pripadate obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog branitelja oslobođeni ste plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost kad uvozite strojeve i opremu za obavljanje gospodarske ili samostalne profesionalne djelatnosti, sukladno posebnim propisima.

Dodatne informacije:

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, članci 60. i 61. (otvara novi prozor)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura