Opskrbnina


Kao korisnik obiteljske ili osobne invalidnine te kao hrvatski branitelj, nesposobni za privređivanje, imate pravo na opskrbninu, a u nekim slučajevima i na dodatak za pripomoć u kući

Pravo na opskrbninu imate kao korisnik obiteljske ili osobne invalidnine te kao hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, nesposobni za privređivanje, ako ispunjavate sljedeće uvjete:

    * nezaposleni ste
    * ne obavljate samostalno gospodarsku ili profesionalnu djelatnost
    * niste korisnik mirovine ili mirovine sa zaštitnim dodatkom veće od osnovice za određivanje opskrbnine
    * niste korisnik novčanog primanja u svezi s profesionalnom rehabilitacijom, odnosno zbog nezaposlenosti
    * vi i članovi vaše obitelji ukupno nemate druge redovne novčane prihode mjesečno po članu kućanstva veće od 30 posto od utvrđene proračunske osnovice u Hrvatskoj.

Osnovica za određivanje opskrbnine iznosi 33 posto proračunske osnovice.

Zahtjev podnosite nadležnom državnom uredu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu. Popis potrebnih dokumenata ovisi o pojedinom slučaju, a upute što priložiti uz zahtjev dobit ćete od ureda državne uprave. Popis ureda i kontakt podatke možete pronaći na stranici Središnjeg državnog ureda za upravu

Uredi državne uprave u županijama (otvara novi prozor).

Doplatak za pripomoć u kući

Kao korisniku opskrbnine koji zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju ne može sam ispunjavati osnovne životne zahtjeve pripada vam doplatak za pripomoć u kući ako ne koristite doplatak za njegu i pomoć druge osobe po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ili drugim propisima.

Doplatak za pomoć mjesečno iznosi 23 posto od utvrđene proračunske osnovice. Ne isplaćuje se za vrijeme provedeno u zdravstvenoj ustanovi ili drugoj ustanovi u kojoj je osigurana njega i pomoć druge osobe.

Zahtjev podnosite nadležnom uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradu Zagrebu, gdje ćete dobiti upute koje dokumente trebate priložiti uz zahtjev.  

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura