Obljetnica VRO "Oluja" - Knin - Vukovar - Zagreb

Svim našim cijenjenim čitateljima-Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja


Čestitka povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

S ponosom se prisjećamo 5.kolovoza 1995. godine, dana kada se hrvatski narod okupio pod jedan stijeg u želji za ostvarenjem stoljetnog sna o stvaranju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.Završetkom veličanstvene vojno-redarstvene operacije "Oluja" taj san je i ostvaren.

Vojno redarstvena operacija "Oluja"


Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojno -redarstvenoj operaciji "Oluja".

Video:Vojno redarstvena operacija "Oluja"MORH: Vojno redarstvena operacija "Oluja"

Odvijanje Oluje


Operativni stožerMirovne snage UN-a koje su bile razmještene uz bojišnicu (UNCRO) unaprijed su obaviještene da će operacija početi. Oluja je počela 4. kolovoza u 5 sati ujutro, kada je najveći dio Hrvatske vojske zajedno s policijskim specijalcima krenuo u napad na bojišnici od Jasenovca na istoku do Bosanskog Grahova na jugu, koja je bila duga 630 kilometara.
Hrvatski predsjednik Tuđman javno je pozvao vojnike Srpske vojske krajine (SVK) da se predaju i zajamčio im da će dobiti amnestiju prema hrvatskim zakonima. Svi koji nisu djelatno sudjelovali u pobuni pozvani su da ostanu kod kuće i dočekaju hrvatsku vlast.

Povijesno utemeljeno istraživanje Oluje


Davor Marjan - OlujaTeško je očekivati da jedan rad može odgovoriti na sva pitanja o tako složenom događaju kakav je veća vojna operacija, no s obzirom na brojnost korištenih dokumenata Marijanova knjiga izvrstan je temelj za svaki novi prikaz Oluje", zaključio je Nazor, izrazivši uvjerenje da njezinim izdavanjem tek počinje temeljita znanstvena rasprava o toj vojno-redarstvenoj operaciji.

Izdavačka djelatnost Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata od prošlog je mjeseca bogatija za još jedno djelo. Knjiga "Oluja", posvećena istoimenoj vojno-redarstvenoj operaciji, predstavljena je 11. prosinca u Hrvatskom institutu za povijest.


Oda hrvatskom iseljeništvu

misetic

Ne umanjujući slavu odvjetničkog umijeća iskazanog u obrani RH pred MKSJ u Haagu najistaknutijoj trojci Mišetiću, Kehou te Mikuličiću, posebno smo ponosni na stručnost kanadskih pravnica hrvatskih korijena Ane Katalinic i Diane Juricevic, te američkog Hrvata Tomislava Z. Kuzmanovica


"Oluja 2013"" - Inicijativa dostojanstvenog obilježavanja

Inicijativa dostojanstvenog obilježavanja - HVIDR-a Grada Zagreba

Potaknuti načinom ovogodišnjeg sudjelovanja u obilježavanju obljetnice „Oluje“ u Kninu te odlukom Predsjedništva Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba pokrećemo inicijativu za vraćanje dostojanstva i digniteta hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata u sudjelovanju na počasnim ceremonijama.


Politička šahovnica Točka na Džakulu

Politička šahovnica Točka na Džakulu

Treba žaliti svakog ubijenog civila, jer je i takvih bilo, ali se treba sjetiti i ženturača koje neuniformirane čuče za mitraljezima i slikaju se za srpsku televiziju hvaleći se da “ustaše mogu dalje samo preko njih mrtvih!”


Prioćenje ABH: Džakula u Kninu

Džakula u Kninu

Tražimo od Vlade RH, Predsjednika RH i Sabora RH javnu ispriku svim hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu zbog sramnog i ponižavajućeg načina ovogodišnje proslave obljetnice VRA Oluja, pokušaja prekrajanja povijesne istine i izjednačavanja žrtve i agresora. Posebno se to odnosi na izjavu ministra branitelja koji se usudi izjaviti kako je dolaskom Veljka Đakule Oluja konačno dobila legitimitet.


Predsjedniče, bi li vam smetalo da je dječak umjesto kape HOS-a nosio 'lijepu partizansku kapu'?

Predsjedniče, bi li vam smetalo da je dječak umjesto kape HOS-a nosio 'lijepu partizansku kapu'?

Odnos aktualne političke vlasti prema ratnom znakovlju HOS-a kao autentičnom simbolu iz Domovinskog rata, a koji je već više puta demonstriran - treba shvatiti kao simptom krajnje ozbiljnog i dubokog poremećaja koji političke strukture ove države imaju prema povijesti, ukupnom nasljeđu Domovinskom ratu te braniteljima u cjelini.


Bitka kod Bosanskog Grahova 13.-14-15 kolovoza 1995.

Bitka kod Bosanskog Grahova 13.-14-15 kolovoza 1995.

Iako je široj javnosti nepoznato ,nakon veličanstvene Oluje na području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.
Tada su srpske snage izvele jedini pravi kontraudar nakon pobjedonosne Oluje.


Josipovićevo i Milanovićevo osiguranje je pogriješilo, HOS-ovci su bili dobri dečki!

Josipovićevo i Milanovićevo osiguranje je pogriješilo, HOS-ovci su bili dobri dečki!

U svim pričama koje sam čuo nema nijedne koja govori o ratnim zločinima koje su počinile postrojbe HOS-a. A nema dvojbe da su sudjelovali u borbama. Za mene su oni "good guys", a predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću bi to trebalo biti najvažnije, kaže Žarko Puhovski.


EUTANAZIJA HRVATSKOG DOMOLJUBLJA NA DJELU

EUTANAZIJA HRVATSKOG DOMOLJUBLJA NA DJELU

Parastos u Kninu na Trgu dr.Ante Starčevića poslužio je za omalovažavanje ismijavanje hrvatskih osloboditelja a da osloboditelji toga nisu bili niti svjesni.


KNIN – MJESTO SUSRETA HRVATSKE, EUROPSKE UNIJE I SAD-a (FOTO, VIDEO)

KNIN – MJESTO SUSRETA HRVATSKE, EUROPSKE UNIJE I SAD-a  (FOTO, VIDEO)

Josipović, Vandoren i Primorac zajedno u humanitarnom spektaklu CRO UNUM-a
Danas je Knin bio mjesto susreta Hrvatske, Europske unije i SAD-a. Pred prepunim stadionom NK Dinara u Kninu 4. kolovoza 2012. godine, preko 3.000 ljudi, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odigrana je humanitarna nogometna utakmica između ekipa humanitarne udruge CRO UNUM i zajedničke ekipe Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge 7. gardijske brigade – Puma.


AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU NA OBILJEŽAVANJU OBLJETNICE VRO „OLUJA“ U KNINU (FOTO)

AKCIJA ZA  BOLJU HRVATSKU  NA OBILJEŽAVANJU OBLJETNICE  VRO „OLUJA“ U KNINU (FOTO)

Akcija za bolju Hrvatsku je sa svojim Odborom za branitelje te prijateljima iz Udruge Hrvatskih Branitelja 1990-1996 RH, HVIDR-om Črnomerec, Udrugom Udovica Hrvatskih Branitelja Grada Zagreba i Udrugom Branitelja Lučonoše Domovinskog rata, upriličila obilježavanje VRO Oluja u Kninu.


Veterani 4.gardijske pobjednici 8.lađarskog kupa Kneza Domagoja u Vidu (FOTO)

Veterani 4.gardijske pobjednici 8.lađarskog kupa Kneza Domagoja u Vidu (FOTO)

Uoči glavnog župnog blagdana Gospe od Snijega ili Ledene Gospe u Vidu kod Metkovića 4.kolovoza je održan 8.lađarski Kup kneza Domagoja. Na uskom Norilju snage su odmjerile 4 lađarske ekipe sudionice ovogodišnjeg maratona lađa. Prvo mjesto zauzeli su Veterani 4.gardijske brigade.


Heroj ulice poginuo je samo dva dana prije 21. rođendana (FOTO)

Heroj ulice poginuo je samo dva dana prije 21. rođendana

U rat je otišao sa šesnaest, a kad je poginuo, susjed iz zgrade uzeo je kalašnjikov i u zrak ispalio dva okvira vičući: ovo je za mog brata!

Poziv na proslavu 17. obljetnice VRO Oluja


Poziv na proslavu 17. obljetnice VRO OLUJA

Spomenik Hrvatske Pobjede Oluja '95HRT, HUZ 03.08.2011

Knin: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (Video & Foto)Braniteljski portal: Video obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu

Snimka prijenosa 5.8.2009.Snimka 5.8.2009.

Intervju: Predsjednik RH, Predsjednica Vlade RH i Predsjednik Sabora RHEkskluzivni intervju: Predsjednik RH Stjepan Mesić, Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i Predsjednik Sabora RH Luka Bebić

Intervju: Ministrica Jadranka Kosor čestitala braniteljima njihov danSnimka intervjua s Ministricom Jadrankom kosor 05. kolovoza 2008. u Kninu

Snimka 5. kolovoza 2008. (stream)Snimka 05. kolovoza 2008. u Kninu

Povezani članci

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura