Pakrac - Petrinja - Lipik

Posljednje vijesti


Obilježavanje dvadeset i druge godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Pakrac: Obilježavanje dvadeset i druge godišnjice početka Domovinskog rata

Početkom ožujka u Pakracu će se obilježiti spomen na 22. godišnjicu od početka oružane borbe za Hrvatsku samostalnost pa vas udruga Hrvatski ratni veterani, HRV BBŽ i HRV BBŽ Klubovi Bjelovar i Daruvar-Sirač pozivaju da se u što većem broju odazovete ovoj obljetnici.


Predstavljanje knjige: Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine

Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine" autora Vlade Radošića, koja će biti predstavljena u Pakracu 5. siječnja 2013. godine, u 17.00 sati - gradska vijećnica


Spomen na istinske junake Domovinskog rata, komemoracija i planinarenje u Pakracu

"Fokina staza 1991." ni nakon 17 godina nije izgubila svoj smisao  (Foto: Predrag Kovač-Koco)

Pakrac, 17. prosinac 2012. – "Fokina staza 1991." ni nakon 17 godina nije izgubila svoj smisao. Prisjećajući se junaka Domovinskog rata, PD Psunj Pakrac i planinari iz mnogih krajeva Hrvatske, među kojima i zavidan broj branitelja, ratnih veterana, u subotu su, 15. prosinca 2012. godine, ponovo prohodali stazom dugom desetak kilometara, a u čast i na spomen pakračkog planinara Marijana Kulhavija – Foke, koji je izgubio život u okolici Pakraca.


Časnici i povjesničari govorili učenicima o "Bljesku"

Časnici i povjesničari govorili učenicima o "Bljesku"PAKRAC, 4. svibnja 2012. (Hina) - Na današnji dan 1995. godine oko 17 sati na prostoru između pakračkih sela Brusnik, Šumetlica, Omanovac hrvatskoj policiji se predalo preko 1000 pobunjenih Srba, pa su danas učenicima o Domovinskom ratu govorili hrvatski časnici i povjesničari.

Obilježavanje 21. godine početka Domovinskog rata u Hrvatskoj (operacije jedinica za posebne namjene MUP-a) (FOTO)

Obilježavanje 21. godine početka  Domovinskog rata u Hrvatskoj (operacije jedinica za posebne namjene MUP-a) (FOTO)Udruga Branitelja Policije i Vojne Policije iz Domovinskog Rata,prisustvovala je obilježavanju dana početka Domovinskog rata (1991).

OBILJEŽILI POČETAK RATA U HRVATSKOJ - Mimohod istine: Branitelji prošli središtem Pakraca (FOTO)

OBILJEŽILI POČETAK RATA U HRVATSKOJ - Mimohod istine: Branitelji prošli središtem Pakraca (FOTO)PAKRAC U Pakracu je danas nizom događanja obilježena 21. početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Program kojeg su organizirali članovi Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika započeo je svetom misom koja je služena u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije u Pakracu nakon čega su branitelji, u Mimohodu istine prodefilirali gradskim ulicama...

Obilježavanje dvadeset i prve godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Obilježavanje dvadeset i prve godišnjice početka Domovinskog rata u Republici HrvatskojPOZIVAMO VAS NA OBILJEŽAVANJE dvadeset i prve godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Pakrac nakon 19 godina

Ožujak '91 PakracProšlo je 19 godina od četničkog napada na PP Pakrac, za kojeg možemo reči da je prvi veči vatreni okršaj između Hrvatske policije i pobunjenih (pobiješnjelih) Srba, tražeči svoju autonominju.

još u rubrici ...


Kutina i Lipik uz teme iz Domovinskog rata

Lipik, 14. svibnja 2009 - Grad Lipik uz Grad Kutinu, općine Popovača i Velika Ludina od danas je suradnik u projektu - Kutina u Domovinskom ratu.
Sporazum o suradnji u Lipiku potpisali su gradonačelnik Antun Haramija i Zvonimir Gregurić- ratni zapovjednik 56. kutinske bojne, inače i dopredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata, Ogranak Kutina koja je i pokretač projekta.

Suradnjom u istraživanju, objavi i predstavljanju tema iz Domovinskog rata Kutini želimo bar tako zahvaliti u oslobađanju našeg područja i na skrbi pruženoj građanima Lipika u najtežim danima, naglasio je Haramija. Stručni nositelj tema je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar iz Zagreba.


Petrinja: Bojišnica naše županije u fotografiji

Petrinja, 6. svibnja 2009. - Fotomonografija pod nazivom Predziđe predstavljena je u srijedu u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Petrinji. Riječ je o zbirci od 250 fotografija, snimljenih između 1990. i 1995. godine na bojišnici diljem naše županije, što je tek desetina fotografija iz užeg izbora ratnog fotoreportera Borisa Savića. Izdanje je prevedeno i na engleski i njemački kako bi se s događajima na fotografijama mogli upoznati i čitatelji izvan Hrvatske.

Nismo svi jednaki: Lujo u borbi za prava hrvatskih branitelja oboljelih od leukemije

„Rat i učestalost pojave raka nakon rata pitanje je na koje struka još nije dala jasan odgovor, a samim time zakon ne prepoznaje nas oboljele branitelje“, rekao je u Petrinji sisački branitelj Milan Savković – Lujo, koji se na poseban način uključio u akciju “Nismo svi jednaki” Udruge oboljelih od leukemije i limfoma. Humanitarnom akcijom želio je skrenuti pozornost na učestalost pojave raka nakon rata i vezu između pojave te bolesti i ratnog stresa (PTSP).

Cilj je, rekao je, utjecati na promjene, dopune ili izmjene Zakona i pravilnika o pravima branitelja, te na taj način pomoći svim braniteljima koji su oboljeli od leukemije, limfoma i ostalih malignih bolesti, budući u postojećim zakonima oboljeli branitelji nemaju nikakva prava.


Planovi HVIDR-e ovisit će o recesiji

Petrinja, 21. travnja 2009. - Antun Pintar, dosadašnji dopredsjednik, postao je novim predsjednikom petrinjske HVIDR-e na izborno-izvještajnoj skupštini udruge. Rekao je da su planovi veliki, a ovisit će o recesiji, odnosno o priljevu planiranih sredstava. Nastavit će s dosadašnjim projektima.
Najvažniji projekt koji su ostvarili prošle godine je dobivanje novog kombi vozila preko programa PSGO, napravljeno je i boćalište, a tu su i razna druženja. Usvojena su izvješća o radu, financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora, za 2008.g te je usvojen je Plan i program rada za 2009. i Financijski plan za 2009.g. težak 970.000,00 kn.


Tribina o masovnim grobnicama u Domovinskom ratu

Na inicijativu Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 1991. - 1993. iz Bjelovara i pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Pakracu je održana prva stručna tribina o masovnim grobnicama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na masovnu grobnicu Kusonje - Rakov potok.

To je prva otkrivena masovna grobnica iz Domovinskog rata, ali o njoj kao i sve 143 do sada otkrivene grobnice kod nas se malo govori a još manje piše.


Požega: šestorica pakračkih branitelja osuđena za ratni zločin

POŽEGA, 13. ožujka 2009. - Šestorica pakračkih branitelja, optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom potkraj 1991. u pakračkom kraju u Ribnjacima pokraj Marina Sela, danas su nepravomoćno osuđeni na ukupno 46 i pol godina zatvora.

Tako je prvooptuženi Damir Kufner (42) na Županijskom sudu u Požegi nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (43) na godinu dana, Pavao Vancaš (62) na tri, Tomica Poleto (41) na 16, Željko Tutić (41) na 12 i Antun Ivezić (37) na 10 godina zatvora.


Osnovnoškolcima dokumentarac o početku rata

Pakrac, 2. ožujka 2009. - U sklopu sata povijesti učenicima 7. i. 8. razreda Osnovne škole braće Radić Pakrac danas s početkom u 12 sati i 15 minuta će biti premijerno prikazan i 45-minutni dokumentarni film na temu događanja 1. ožujka 1991. godine kada je po prvi put u Hrvatskoj intrevenirala takozvana JNA protiv hrvatskog MUP-a, što u Pakracu smatraju početkom Domovinskog rata.

Film je od materijala HTV-a i privatnih video snimki montirao Marijan Pinhak. Riječ je o prvom od sedam DVD-a kojim se planira obraditi tema Domovinskog rata u Pakracu.
Kako smo doznali od Zvonimira Milera, jednog od organizatora ovog programa obilježavanja, dokumentarni film će uskoro biti dostupan i pakračkim srednjoškolcima kao i učenicima osnovne škole u Lipiku i Poljani.

Pakrac: 2. ožujka 1991.


HRT

Plitvice 1991


Izvor: HTV (HRT) Dnevnik

Plitvice 31.03.2012. Predstavljanje monografije "Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH RAKITJE"


Smotra ZNG 1991. godineZagreb 28.svibanj 1991.

15. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak"20. godina OS RH i HKoVaMORH, 19. svibanj 2011.
Pakrac: 18 godina od početka Domovinskog rata u RH

Objavljeni članci ...

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura