Plitvice - Mjesto prve žrtve Domovinskog rata


Branitelji sa otoka Raba hodočastili poginulom Josipu Joviću - Od Raba do Plitvica (VIDEO)

UDDR Rab na polaanju vijenca Josipu Joviću na Plitvicama

U organizaciji UHDDR podružnice Rab i u koordinaciji sa UHDDR Otočac i Senj, članovi udruga, nas petnaestak, odradilo je pješačenje od 22 kilometara od Otočca do Plitvica s ciljem polaganja vijenca na Plitvicama u čast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću.


22.Obljetnica Josipu Joviću:Braniteljski portal jedini u Hrvatskoj objavljuje cjeli događaj-(VIDEO)

Spomenik Prvom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću

Braniteljski portal jedini u Hrvatskoj objavljuje cjelovitu snimku sa 22 obljetnice ubijenom Josipu Joviću.
Poštovani: Braniteljski portal Vam nudi cjelovit snimak sa događanja na Plitvicama.


U Aržanu obilježena 22. godišnjica pogibije Josipa Jovića

Aržano - Komemoracija za prvu žrtvu Domovinskog rata Josipa Jovića (Foto: Arhiv)

Aržano, 2. travnja 2013. - U povodu 22. obljetnice pogibije Josipa Jovića, vojnog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata, danas je u njegovu rodnom Aržanu održana komemoracija.


Priopćenje: Ureda predsjednika RH

Predsjednik Republike Ivo Josipović - Plitvice, 31.03.2012 (Foto: Arhiv)

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra neprimjerenom i uvredljivom politizaciju komemoracije na Plitvicama junaku Josipu Joviću od strane dijela nazočnih osoba. Prije svega, ponašanje tih osoba uvreda je prema junaku Josipu Joviću i njegovoj obitelji.


Obilježena 22. obljetnica akcije "Plitvice"

Obljetnica oružane akcije "Plitvice" - Prvi poginuli branitelj RH (Foto: FaH/ Mladen VOLARIĆ/ ik)

PLITVICE, 31. ožujka 2013. - Na Plitvičkim jezerima komemorativnim skupom državnog vrha, MUP-a, Oružanih snaga i braniteljskih udruga obilježena je danas 22. obljetnica oružane akcije „Plitvice“ tijekom koje je poginuo 22-ogodišnji hrvatski redarstvenik Josip Jović.


PLITVICE: OBILJEŽENA 22. OBLJETNICA POGIBIJE JOSIPA JOVIĆA-BRANITELJI IGNORIRALI IZASLANIKE PREDSJEDNIKA (FOTO)

Majka poginulog Branitelja Josipa Jovića - Marija

Današnja dvadeset i druga obljetnica pogibije Josipa Jovića održana je u potpuno istim vremenskim uvjetima, po maglovitom vremenu i snijegom prekrivenom zemljom, baš kao i na Uskrs prije dvadeset i dvije godine kada je mladi Josip i poginuo..


Biskup Jezerinac na komemoraciji Josipu Joviću na Plitvicama

Josip Jović - Prvi poginuli hrvatski redarstvenik

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Josipu Joviću, prvoj žrtvi u Domovinskom ratu, paloj na Uskrs 1991. na Plitvicama, na uskrsnu nedjelju 31. ožujka održat će se komemoracija na Plitvicama.


Priopćenje Udruga ATJ LUČKO i TIGAR 90/91 RAKITJE povodom obljetnice "Krvavog Uskrsa" - HRT IGNORIRAO SPECIJALCE

ATJ LUČKO - TIGAR 90/91 RAKITJE

Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruga Tigar 90/91 Rakitje sa svojim predstavnicima bili su 11. ožujka 2013. godine na sastanku sa predstavnicima HRT-a koju je predstavljala v.d. Ravnatelja programa Mirjana Rakić i v.d. Urednika informativnog programa Domagoj Novokmet.


Obljetnica: 'Krvavi Uskrs' na Plitvicama 1991. godine [FOTO]

Spomenik prvom poginulom branitelju RH - Redarstveniku Josipu Joviću (Foto: Braniteljski portal)

Ove godine Uskrs je 31. ožujka, istog datuma kao i prije točno 22 godine kada su na Plitvicama srbočetnički pobunjenici ubili policajca Josipa Jovića, prvu žrtvu Domovinskog rata. Taj će događaj u hrvatskoj povijesti ostati upamćen kao "Krvavi Uskrs".


Ultra maratonom Udruga SJP "Grom" obilježava 22. obljetnicu akcije "Krvavi Uskrs 1991."

Maratonci udruge Grom

I ove godine već tradicionalno, povodom obilježavanja obljetnice akcije Krvavi Uskrs 1991. i pogibije prvog redarstvenika Josipa Jovića, Udruga Specijalne jedinice policije Grom zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, organizira Ultra maraton od Karlovca do Plitvica.


NE ZABORAVITE – JOSIPA JOVIĆA!

Mladen Pavković

Među mnogima koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, bio je i Josip Jović, sin Marije i pokojnog Filipa, iz Aržana, mjesta za kojeg je malo tko čuo prije Josipove smrti.


Pamtimo svoju povijest...

Obilježavanje stradanja PHR i branitelja Josipa Jovića  - Plitvice (Foto: Arhiva)

Plitvice su na neki način ujedinile u sebi sve dotadašnje akcije specijalne policije, u Pakracu, Glini, Petrinji, Jasenovcu, Karlovcu... a pogibija Josipa Jovića, prve hrvatske žrtve daje joj iznimnu važnost. Taj isječak novije hrvatske povijesti nagovijestio je da će bitka za hrvatsku slobodu i samostalnost biti teška i krvava. Upravo će taj događaj ostati zabilježen u našoj povijesti kao Krvavi Uskrs. Stoga, ako ne naučimo dobro tu svoju povijest, mogla bi nam se ponoviti, ako na nju ne podsjećamo, zaboravit ćemo je, ako ju zaboravimo, kao da je nismo ni imali...

Jospi Jović 1969-1991 - Biografija

Rođen je u siromašnoj obitelji, a pored njega pokojni otac Filip i majka Marija skrbili su o sinu Tomislavu, te kćerima Franki, Mirni i Aniti.
Školu je završio u rodnom mjestu, a 5. kolovoza 1990. godine dragovoljno odlazi u Zagreb, gdje je postao djelatnik aktivnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova. Osim brojnih poslova osiguranja, prije pogibije odlazi i na terene u Pakrac i Petrinju.

Josipa Jovića pogodio je rafal kod zgrade pošte, pancirka je bila probijena i brzo je prenešen do vozila hitne pomoći, ali je preminuo na putu do helikoptera.

Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. godine u Aržanu otkriven mu je spomenik.

ODLIKOVANJA:
Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika.

Odlikovan je slijedećim odlikovanjima:

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa pozlaćenim pleterom,
Spomenicom Domovinskog rata,
Spomen značkom I. gardijske brigade "Tigrovi";
Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Policija u Domovinskom ratuHRT: HUZ-Predstavljanje monografije "Policija u Domovinskom ratu"

20 godina od "Krvavog uskrsa" VIDEO20 godina od "Krvavog uskrsa"

Krv na Uskrs - Naslovnica


Naslovnica Slobodne Dalmacije dan poslije krvavog Uskrsa 1. travnja 1991. godine

Povezani sadržaj

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura