U Škabrnju dolaze predsjednik i premijerka


Škabrnja obilježavanjeŠkabrnja, 17. studeni 2010. - Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, ali i počinjen masakr u Škabrnji.

Toga 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a, a ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Tijekom višegodišnje okupacije u Škabrnji je još bilo 10 poginulih branitelja iz susjednih sela te dvoje civila iz drugih mjesta.

Unatoč svim tužnim životnim pričama koje su svjedočile o studenome 1991. godine, Škabrnja je danas svojim stanovnicima privlačno mjesto za život. Škabrnja ima oko 1.700 stanovnika, a njeni žitelji kažu kako su zadovoljni uvjetima života.

Mještani uglavnom imaju svoje obrte, građevinske mehanizacije i prijevozničke tvrtke. Planova za budućnost ovog mjesta je puno. Ono već danas ima gotovo cijelu infrastrukturu, a zbog svoje dobre cestovne povezanosti za Škabrnjane i njihove posjetitelje takav je položaj vrlo atraktivan.

Unatoč bolnoj prošlosti i svim najtužnijim događajima iz Domovinskog rata, Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva, a ratne rane na prvi se pogled na njenoj vanjštini jedva primjećuju.

U mjestu su ovih dana užurbane pripreme za obilježavanje devetnaeste obljetnice stradanja. U povodu obilježavanja 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sutra će nazočiti na središnjem komemoracijskom skupu i odavanju počasti poginulim hrvatskim vitezovima i civilima u ovom ravnokotarskom selu heroju. Škabrnjani očekuju i dolazak predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, što bi bio prvi dolazak hrvatskog Predsjednika i premijerke u Škabrnju od uspostave samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Dosad su u Škabrnju na obilježavanju ovog srbočetničkog, dosad nekažnjenog zločina nazočili i na druge svečanosti dolazili tek njihovi izaslanici.

Najviše državno vodstvo sudjelovat će prijepodne na obilježavanju 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 1991.", a poslijepodne na obilježavanju stravičnog masakra u Škabrnji.

Program obilježavanja "Dana sjećanja"

Srijeda, 17. studenog 2010.

17.00 sati - Križni put od Marinovca do Ražovljeve glavice 21.00 - Paljenje svijeća od Ambara na ulazu u Škabrnju do Trga dr. Franje Tuđmana u centru Škabrnje. Molitveno bdjenje u župnoj crkvi Uznesenja BDM

Četvrtak, 18. studenog 2010.

11.00 - Sveta misa zadušnica u crkvi Uznesenja BDM

12.30 - "Sjećanje na stradanja Škabrnje", prikazivanje filma u kripti crkve

14.00 - Polaganje vijenaca na spomen-obilježju masovne grobnice

14.30 - Središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana

15.15 - Formiranje povorke za hodanje prema Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu (groblje Sv. Luka Škabrnja)

15.45 - Polaganje vijenaca izaslanstava i molitva odrješenja

 

Velimir Brkić/ZL

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura