Godišnjica stradanja Škabrnje


ŠKABRNJA, 17. studenog 2010. - Središnji komemoracijski skup u povodu 19. godišnjice stradanja Škabrnje održat će se sutra na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle će sudionici u povorci krenuti prema spomen-obilježju svim poginulima u Domovinskom ratu na mjesnome groblju sv. Luke, gdje će mnoga izaslanstva položiti vijence i odati počast žrtvama.

Obilježavanje počinje misom zadušnicom u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon koje će u kripti crkve biti prikazan film "Sjećanje na stradanja Škabrnje", a zatim će sudionici položiti vijence na spomen-obilježju masovne grobnice.

Toga ranog jutra 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slamaju otpor slabo naoružanih branitelja.

Samo prvog dana agresije na to ravnokotarsko mjesto ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Obilježavanje 19. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu počinje danas u 17 sati Križnim putem, a u 21 sat zapalit će se svijeće od Ambara na ulazu u to mjesto do Trga dr. Franje Tuđmana u njegovu središtu, nakon čega je molitveno bdijenje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Škabrnja- pogled iz zrakaU Zadru u crkvi sv. Šime danas u 17 sati počinje Molitveni hod za Domovinu - Koracima nade u istinu, nakon čega je procesija sa zapaljenim svijećama do katedrale sv. Stošije, gdje će zadarski nadbiskup Želimir Puljić u 18 sati predvoditi misno slavlje.

U povodu obilježavanja 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sutra će nazočiti na središnjem komemoracijskom skupu i odavanju počasti poginulim hrvatskim vitezovima i civilima u ovom ravnokotarskom selu heroju. Škabrnjani očekuju i dolazak predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, što bi bio prvi dolazak hrvatskog Predsjednika i premijerke u Škabrnju od uspostave samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Dosad su u Škabrnju na obilježavanju ovog srbočetničkog, dosad nekažnjenog zločina nazočili i na druge svečanosti dolazili tek njihovi izaslanici.

Najviše državno vodstvo sudjelovat će prijepodne na obilježavanju 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 1991.", a poslijepodne na obilježavanju stravičnog masakra u Škabrnji.

 

Hina/bp

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura