Obiljžavanje 19. godina stradanja Vukovar-Škabrnja


Vukovar, 18.studeni 2010. - Pod geslom "Vukovar - pobjednik jer je žrtva" danas će se, u nazočnosti državnog vrha, obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u spomen na stradanje toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u ljeto i jesen 1991. Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1624 branitelja i civila te ranjeno njih 1219, počela je 25. kolovoza, kad su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe počele opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni grad branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991.

VUKOVAR - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u nazočnosti državnog vrha, započet će komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice (u 10 sati) tijekom kojeg će prigodni program pod nazivom "Vukovar - pobjednik jer je žrtva" izvesti učenici vukovarske Gimnazije. Sudionici obilježavanja potom će se u Koloni sjećanja uputiti u hodnju gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva podno spomenika položiti vijence i zapaliti svijeće (u 12,35 sati). Molitvu i misu na groblju za poginule i nestale u Domovinskom ratu molit će nadbiskup splitsko makarski mons. Marin Barišić (u 13 sati). Obilježavanje će završiti "Svjetlosnom rijekom sjećanja", kad će se u Dunav pustiti zapaljeni lampioni u spomen na zatočene i nestale hrvatske branitelje i civile (u
18 sati). 

 

Škabrnja, 18.studeni 2010. - U Škabrnji će se danas obilježiti 19. godišnjice stradanja Škabrnjana u
Domovinskom ratu. 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa slomili su otpor slabonaoružanih
branitelja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

ŠKABRNJA - Obilježavanje počinje ujutro misom zadušnicom koja će se služiti u crkvi Blažene Djevice Marije (11 sati). U Škabrnji će se obilježiti 19. godišnjice stradanja Škabrnjana u Domovionskom ratu, uz nazočnost predsjednika Republike Ive Josipovića i potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Friščića. Središnja komemorativna svečanost održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana (14,30). Nakon svečanosti formirat će se povorka koja će se uputiti prema Spomen obilježju svim poginulima u Domovinskome ratu, na mjesnome groblju gdje će brojna izaslanstva položiti vijence i odati počast žrtvama.

bp

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura