Misom zadušnicom u Škabrnji počelo obilježavanje 19. obljetnice stradanja Škabrnjana


ŠKABRNJA, 18. studenoga 2010. - U Škabrnji se danas obilježava 19. obljetnica stradanja Škabrnjana u jugo-srpskoj vojnoj agresiji na početku Domovinskog rata.

Na današnji dan, 18. studenoga 1991., pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića, slomili su otpor slabonaoružanih hrvatskih branitelja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Obilježavanje je počelo svetom misom zadušnicom u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u 12,30 sati u kripti crkve bit će prikazan film "Sjećanje na stradanja Škabrnje", a nakon toga će biti položeni vijenci na Spomen-obilježju masovne grobnice u 14 sati.

Središnja komemorativna svečanost počet će u 14,30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, uz nazočnost najvišeg državnog vrha na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Josipom Friščićem. Oko 15,15 sati formirat će se povorka prema Spomen obilježju svim poginulima u Domovinskom ratu na mjesnome groblju Sv. Luke u Škabrnji, nakon čega će brojna izaslanstva položiti vijence i odati počast žrtvama Škabrnje.

U povodu 19. godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje večeras u zadarskoj crkvi sv. Šime u 17 sati počinje "Molitveni hod za Domovinu - Koracima nade u istinu".

Nakon molitve krunice slijedi procesija s upaljenim svijećama do katedrale sv. Stošije gdje će zadarski nadbiskup Želimir Puljić u 18 sati predvoditi misno slavlje. Inicijativa je potekla od udruge "Žene u Domovinskom ratu", a podržale su je braniteljske udruge i Zadarska nadbiskupija.

Hina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura