'U Bruxellesu smo zbog dobrobiti Hrvatske, a ne dnevnica!'


'U Bruxellesu smo zbog dobrobiti Hrvatske, a ne dnevnica!'Kako hrvatski promatrači u Europskom parlamentu mogu pridonijeti našoj zemlji na putu prema Europskoj uniji, koga podupire na skorim predsjedničkim izborima u Srbiji? Je li zadovoljan rješavanjem problema povratka izbjeglica i stanarskog prava te hoće li imati problema u Srbiji zbog podrške Kosovu na europskom putu? To su neka od pitanja koja smo, u razgovoru za tportal, postavili Miloradu Pupovcu, potpredsjedniku SDSS-a, predsjedniku vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora i jednom od 12 hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu.

Kako je proteklo prvo zasjedanje u Europskom parlamentu na kojem ste sudjelovali kao promatrač i koliko uloga promatrača može pomoći i pridonijeti Hrvatskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji?

Još uvijek sabiremo dojmove, a prvi dojmovi su da je to velika prilika, da smo ušli u razdoblje kada se vode vrlo ozbiljne rasprave o budućnosti Europske unije, posebno u pitanjima fiskalne unije i pitanjima - da li više ili manje Europe, da li više ili manje zajedničkoga kao mehanizama jačanja Europe i kao mehanizmima viših mjera solidarnosti i većeg stupnja suodlučivanja. Član sam odbora za proračun kao promatrač. Kroz taj se odbor praktički profiliraju sve politike, a onda i temeljna politika Unije – koliko poreza i kakav porez. To odlučuje o političkoj budućnosti i političkom profilu unije. Za nas je to pitanje razvojnih programa, strukturalnih i kohezijskih fondova. Već jučer sam razgovarao sa svojim kolegom o IPA programu, kako za Hrvatsku tako i za ostale zemlje regije.

DNEVNICE SU POTREBNE ZA NORMALNO FUNKCIONIRANJE U BRUXELLESU I STRASBOURGU

U javnosti se promatrače najviše prozivalo zbog dnevnica koje će u Bruxellesu i Strasbourgu dobivati. Kakav je vaš stav prema tome?

Ukoliko su javnost mediji, a to nije uvijek slučaj, onda je prisutno forsiranje slike da se tamo ide da bi se dobila dnevnica, a da se ne bi radilo ništa. Prvo, to je ono što je neophodno da biste u Bruxellesu ili Strasbourgu mogli funkcionirati na način na koji to rade svi drugi – da vam nitko ne plaća ručak, kavu ili piće, nego da to možete u svim tim okolnostima činiti uzajamno. Meni je razumljivo da ljudi u našim okolnostima neimaštine, kada mnogi žive cijeli mjesec s novcem koji predstavlja tu dnevnicu, ne mogu ništa drugo vidjeti nego svoju neimaštinu i ne smeta mi reakcija toga dijela javnosti. Ono što mi smeta je sustavna razgradnja političkih institucija od strane onih koji će sutra sami doći na dnevni red da ih pitamo kakve su njihove plaće, odakle su ih zaradili, koja su njihova bogatstva i za čiji račun rade u Hrvatskoj.

Sljedećeg tjedna će biti objavljen prvi izvještaj o monitoringu? Kakvo će prema vašim informacijama biti izvješće i koliko ste vi zadovoljni napretkom, posebno u područjima vezanim oko poglavlja 23 koja se odnose na pitanja od posebnog interesa za srpsku zajednicu u Hrvatskoj poput rješavanja problema stanarskog prava?

Jučer (u srijedu, op. a.) o tome je bio razgovor s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, ali kako sam se morao zbog obaveza vratiti u Hrvatski sabor, nisam bio na tom sastanku. Povjerenik je nas iz grupe socijalista ((Europska socijalistička stranka) obavijestio o svojim stajalištima u vezi s procesom ispunjavanja obaveza iz monitoringa. Dvije stvari bih rekao u ovom pogledu. Mi smo bili spremni Vladi, a vjerujem da će i Europska komisija, dati tri ili četiri mjeseca da sredi neke urgentne stvari, kada su u pitanju fiskalna konsolidacija države - proračuna, poreza i slično, kao i organizacija same Vlade i primjena zakona o Vladi. Međutim, već sad vidimo nužnost da se ozbiljnije posveti pitanjima iz monitoringa uključujući i ona iz Poglavlja 23, Pravosuđe i vladavina prava, uključujući i pitanja povratka izbjeglica, stanarskih prava, a i niza drugih pitanja. Zadnji je trenutak da se tome posveti pažnja. U protivnom se može dogoditi da nešto što se smatralo, ne tehničkim pitanjem, nego stvari koja se može rješavati bez teškoća, da počne predstavljati veći problem nego što bi to trebalo biti. Zato smo prošli tjedan inicirali sastanak s potpredsjednikom Mimicom i nizom ministara kako ne bismo dospjeli u vremenski tjesnac i kako nas ne bi počele hvatati primjedbe da obaveze iz monitoringa zapravo ne ispunjavamo.

http://www.tportal.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura