Okučani: položeni vijenci i zapaljene svijeće


Paljenje svijeća i polaganje vijenacaOKUČANI, 1. svibnja 2011. - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva podno središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u Okučanima je obilježena 16. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom su hrvatske snage tijekom 1. i 2. svibnja 1995. godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u akciji "Bljesak". U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, vijenac je položio i svijeću zapalio načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić.

Počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade koje je predvodio ministar hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić zajedno s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođeno general pukovnikom Slavkom Barićem, Ravnateljstva policije koje je predvodio glavni ravnatelj Oliver Grbić i Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem.

U Župnoj crkvi sv. Vida misu zadušnicu predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac poručivši kako je Domovinski rat Hrvatskoj bio nametnut. "Hrvatski branitelji predvođeni dr. Franjom Tuđmanom i generalima uspjeli su međutim osloboditi ne samo ovo, već i ostala okupirana područja, na čemu će im Hrvatska biti vječno zahvalna", kazao je Jezerinac tijekom misnog slavlja kojemu su nazočni bili i brojni državni i vojni dužnosnici.

Akcija "Bljesak" počela je u 5,30 sati 1. svibnja 1995. i okončana je idući dan popodne. U akciji je sudjelovalo 16.000 branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a od kojih su poginula 42 a 162 su ranjena.

U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U sklopu obilježavanja 16. obljetnice "Bljeska", u Zagrebačkoj ulici postavljena je izložba naoružanja i vojne opreme MORH-a, dok će se u večernjim satima u Domu kulture održati kulturno-zabavni program.

Hina

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura