Prisjećanje na VRA “Bljesak” u VOb - HKoV, Ogulin


U vojarni “Sv. Petar” u Ogulinu, svečanim misnim slavljem obilježena je 15. godišnjica VRA “Bljesak”. Svečano misno slavlje predvodio je fra Marijan Jelušić, vojni kapelan VK sv. Petra i Pavla apostola u VOb HKoV, u Ogulinu. Tijekom misnog slavlja fra Marijan nas je podsjetio da je VRA “Bljesak” počela 1. svibnja 1995. godine u 5,30 sati, te da je u akciji sudjelovalo 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, u akciji su smrtno stradala 42 vojnika dok su 162 ranjena.

Tijekom akcije Srbi su srušili i zrakoplov Rudolfa Perišina, legendarnog hrvatskog pilota koji je 1991. godine za vrijeme najžešćih napada na Hrvatsku, iz neprijateljskog teritorija, zrakoplovom MIG – 21 prebjegao u Austiju. Za doživljeni poraz Srbi su za osvetu raketirali Zagreb, Karlovac i Sisak. Središte Zagreba zasuto je raketama s kazetnim punjenjem, pri čemu je poginulo petero civila, a 203 je ranjeno. Nažalost, neki od projektila pali su i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici. Osobnu zapovijed za osvetu izdao je ratni zločinac Milan Martić, a to nedjelo postalo mu je i temelj Haškoj optužnici.

Nadalje fra Marijan nas je podsjetio, da borba za Hrvatsku slobodu nije počela za naših dana, već da su u za Hrvatsku mnogi položili živote, među kojima su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan kojima je upravo i 339. obljetnica. Oni su u Bečkom Novom Mestu, na prijevaru zatočeni, a 30. travnja 1671. godine i pogubljeni. Njihovi posmrtni ostaci danas počivaju u Zagrebačkoj prvostolnici.

Ogulin je posebno je vezan uz obitelj Frankopan. Jedan od najslavnijih članova obitelji Frankopan, knez Bernard, nakon što su Turci opustošili Modruš, dao je oko 1500. godine izgraditi novu utvrdu – kaštel Ogulin. Tijekom domovinskog rata, Ogulin je dao mnogo branitelja od kojih su neki sudjelovali i u akciji “Bljesak”. Povijesna postrojba ogulinska Frankopanska garda nastoji dostojanstveno odati počast i spomen na velike Frankopane.

Vojni Ordinarijat

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura