Veterani splitske 72. bojne Vojne policije zapalili 12 bengalki u Borovu Selu


Veterani splitske 72. bojne Vojne policije zapalili 12 bengalki u Borovu Selu (Foto: Dalmacija News)

U Koloni sjećanja kojom je danas odana počast vukovarskim žrtvama, među tisućama Vukovaraca, hrvatskih banitelja i civila iz cijele Hrvatske bili su i brojni veterani Domovinskog rata iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Potpisnik ovih redaka došao je u Vukovar zajedno s pripadnicima Udruge veterana 72. bojne Vojne policije iz Splita, u trodnevno hodočašće.Već u subotu odali smo počast žrtvama na Memorijalnom groblju, te na Ovčari, a posjetili smo i Spomen dom na Ovčari, te vukovarsku bolnicu i Spomen dom hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti, izgrađen uz spomenik legendarnom zapovjedniku, general bojniku Blagi Zadri.

No, dok smo dogovarali put u Vukovar, zajedno smo došli na ideju da na ovom hodočašću odamo počast i dvanaestorici hrvatskih redarstvenika, koji su iz zasjede mučki ubijeni 2. svibnja 1991. u Borovom Selu. Jer, ovim napadom na policajce koji su u Borovo selu krenuli pregovorima ishoditi puštanje dvojice zarobljenih redarstvenika, i njihovom likvidacijom, zapravo je počeo napad na Vukovar.

Svi kasniji pregovori bili su samo priprema i pregrupiranje srpskih agresora, predvođenih četnicima, ali i jedinicama JNA. Kako su višemjesečni napadi na Vukovar završili, danas zna cijeli svijet – razaranjem grada i likvidacijom civila i hrvatskih branitelja odvedenih iz vukovarske bolnice na Ovčaru.

A sve je počelo likvidacijom dvanaestorice hrvatskih policajaca 2. svibnja: Stipana Bošnjaka, Luke Crnkovića, Josipa Culeja, Mladena Čatića, Janka Čovića, Zorana Grašića, Antuna Grbavca, Željka Hrale, Zdenka Perice, Mladena Šarića, Ivice Vučića i Marinka Petrušića,

Zbog toga smo nakon mimohoda u Koloni sjećanja otišli u Borovo Selo, te odali počast našim vitezovima, pred spomen obilježju podignutom u samom središtu Borova Sela.

Do središta Borova Sela došli smo prolazeći glavnom ulicom, uz kuće na kojima su zastori spušteni, ali na kojima za razliku od hrvatskih sela ne gore svijeće.

Pred spomen obilježju postavili smo vijenac, upalili svijeću, a potom zapalili 12 bengalki za naših 12 vitezova!

Digli smo ih ponosno, kao što su oni ponosno branili Hrvatsku, te htjeli pregovorima osloboditi zarobljenu dvojicu kolega. Stegnulo mi se u srcu, jer sam Stipana Bošnjaka, zapovjednika ubijenih policajaca osobno upoznao dvadesetak dana ranije, kod Osijeka. Pričali smo o svemu, kao da se znamo sto godina, a ne tek pola sata. Dvadesetak dana on je prvi ubijen snajperom iz terorističke srpske sačekuše u Borovu Selu, a onda je krenuo masakr...

Prisjetio sam se naših vitezova, te osobno zapalio jednu od 12 zapaljenih bengalki, sudjelujući u odavanju počast s veteranima splitske 72. bojne Vojne policije: Zlatkom Čipćićem, Damirom Mijićem, Stipanom Matasom, Mariom Sičićem, Antom Karabatićem, Borisom Serdarevim, Željkom Kostovićem, Draganom Buzdovačićem. Jakovom Grbešom, Zadravkom Šakićem, Tinom Milasom, Draganom Krpom, Draganom Ercegovićem, Srećkom Dragunom, Mirom Primorcem, Velom Ćorićem, Svetom Maretićem, Zvonimirom Škarom, Daliborom Krstičevićem i Tonćom Zubakom.
- Paljenjem 12 bengalki za naših 12 vitezova htjeli smo pokazati da ćemo se uvijek sjećati na žrtvu koji su oni, ali i ostali vukovarski branitelji, dali za slobodu i neovisnost jedine nam Domovine - kazao je na kraju komemoracije u Borovu Selu Zlatko Čipčić Ćipe, predsjednik Udruge veterana 72. bojne Vojne policije.

JOŠKO DADIĆ

Izvor: DalmacijaNews.com

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura