Biskup Uzinić u Vukovaru: presuda generalima vratila nadu u pravedniji svijet


Vukovaru-ime sveto

VUKOVAR, 19. studenog 2012. - Predvodeći misu zadušnicu u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju u sklopu obilježavanja stradanja te vukovarske gradske četvrti u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. godine, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić poručio je u propovijedi kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Haagu vratila hrvatskome narodu u srce "malo radosti i nade u bolji i pravedniji svijet".

"Ponosno spominjanje ove presude ne znači da ne priznajemo da je i na drugoj strani bilo nevinih žrtava zbog kojih iskreno žalimo i koje također imaju pravo da se dozna što se dogodilo i da se krivci kazne, nego znači da smo sretni što nepravednom presudom i osudom nevinih nisu nastale nove žrtve jer to bi bio čak ponovni novi udarac i onim žrtvama koje se na taj način pokušava zadovoljiti", rekao je biskup Uzinić.

Oslobađajućom presudom, kazao je, obrisana je "ljaga s lica dvojice generala i njihovih obitelji, s lica Hrvatske vojske, koja je bila izjednačena s agresorskom vojskom, i Domovinskog obrambenog rata i, osobito, to je skidanje ljage s lica prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i lica cijele Hrvatske i svih nas".

"Usuđujem se reći kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima skidanje, barem djelomično, i ljage s lica međunarodne zajednice i haaškog tribunala. Kažem djelomično polazeći od vaše situacije, jer vaše žrtve tom sudu, nažalost, nisu nikada bile važne", istaknuo je i dodao kako tomu može posvjedočiti i Dubrovnik "jer su tom sudu i međunarodnoj zajednici bile važnije njegove zidine, koje su lijepe i s kojima se ponosimo, nego ljudska patnja i žrtve za koje također nitko nije odgovarao".

Govoreći o stanju u hrvatskome društvu, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ocijenio je u propovijedi da je Hrvatska "upala u depresivno stanje" koje je, kako je rekao, posljedica teške socijalne situacije u koju su građani dovedeni "zbog lošeg ekonomskog vođenja države u posljednjih petnaest godina", a koja, po njegovu mišljenju, nije samo posljedica svjetske ekonomske krize, nego i "loših zakonskih rješenja i odluka".

Nakon mise zadušnice u crkvi Gospe Fatimske sudionici obilježavanja stradanja Borova naselja u agresiji 1991. bacanjem vijenaca u Dunav u Borovu odat će se počast žrtvama ubijenima na tome mjestu i bačenima u Dunav nakon 18. studenoga i sloma obrane Vukovara, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja farme Lovasa na mjestu masovne grobnice iz koje su 2001. ekshumirani posmrtni ostatci 24 hrvatska branitelja i civila odat će počast tim stradalnicima Domovinskog rata.

Do crkve Gospe Fatimske sudionici obilježavanja stradanja Borova naselja 1991. došli su u Koloni sjećanja od ruševina negdašnje zgrade "Borovo commerca" u kojoj je tijekom agresije na Vukovar bio odjel vukovarske ratne bolnice, uz koje su u spomen na žrtve stradale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Borovo naselje položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Po podatcima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", na sam dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u gotovo tri mjeseca opsade poginulo je 178 civila i branitelja.

Obilježavanja stradanja Borova naselja u Domovinskom ratu održava se pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu", što je dio programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Program se nastavlja sutra odavanjem počasti žrtvama iz zarobljeničkoga logora u Veleprometu te s Ovčare.

(Hina) xzdra ydd

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura