Gdje je i zašto se ne objavljuje Registar poginulih hrvatskih branitelja?


Pogreb branitelja

UBIUDR traži od Ministarstva branitelja da nakon što javno objavi Registar hrvatskih branitelja da na isti način odmah objavi i Registar poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i civila u hrvatskom Domovinskome ratu.

Taj i takav popis već je odavno trebao ugledati svjetlo dana, tim prije jer je riječ o ljudima koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, bez čije žrtve ne bi bilo ni naše, hrvatske Domovine. Za branitelje koji su poginuli u borbi sa srpskim agresorom obično se kaže da će njihova imena biti upisana, ili da već jesu- zlatnim slovima.

Međutim, od svih tih silnih „zlatnih slova“ zasad se spominju samo brojke, kao da su brojke, a ne ljudi od imena i prezimena zaslužni za oslobođenje i stvaranje Hrvatske. Stječe se dojam da takav popis još uvijek ne postoji, da ni nakon 17 godina od završetka Domovinskoga rata nitko ne zna koliko je točno, gdje i kada poginulo hrvatskih branitelja i civila, jer se ovom temom malo tko ozbiljno bavio.

Partizani, odnosno antifašisti odmah nakon II. svjetskog rata godinama su objavljivali knjige i knjige u kojima su opisivali smrt svakog njihovog borca, a njihova imena uzdizali su do najviših vrhova. Kod nas pak, kad se obilježavaju neke obljetnice, najčešće se kaže da je u tom i tom kraju poginulo toliko i toliko branitelja, ali malo tko javno čita njihova imena.

Osim toga, ni na jednoj do sada otkrivenoj masovnoj grobnici, a ima ih oko 145, nije upisano ni jedno ime, već samo brojke. Stoga tražimo da se objave imena poginulih, jer je to najmanje što možemo i trebamo učiniti za te ljude. Također zahtijevamo odgovornost i za one koji su trebali, a nisu prikupili sve te podatke, jer da jesu ništa ih ne priječi da ih javno objave.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja Podravke(UBIUDR)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura