Sabor 'ozakonio' objavu popisa hrvatskih branitelja


Sabor 'ozakonio' objavu popisa hrvatskih branitelja (Foto: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua )

ZAGREB, 14. prosinca 2012. - Hrvatski sabor danas je većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je javno dostupnim učinio popis hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra.

Za zakonske izmjene glasovalo je 89 zastupnika, 31 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Izmjenama se omogućavaju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina života udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

Status hrvatskog branitelja moći će ostvariti osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe ili napuštanje bez dopuštenja nadležnog zapovjednika, ako se ponovno odazvala mobilizaciji ili dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom.

Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine.

Sabor je donio Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama kojim se, zbog gospodarske krize i manjka u državnom proračunu, zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu.

Tom uskratom te uštedama na prijevozu i jubilarnim nagradama Vlada planira uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna.

Izmijenjen je Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju kojega će se postrojenja koja ispuštaju stakleničke plinove od 1. siječnja uključiti u sustav trgovanja emisijskim jedinicama EU, iz čega će se moći isključiti mala postrojenja.

Donesen je Zakon o poštanskim uslugama, kojim se od 1. siječnja uvodi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga.

Sabor je izmijenio Zakon o komunalnom gospodarstvu te Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, a donio i s direktivama EU uskladio Zakon o presađivanju ljudskih organa i svrhu liječenja i Zakon o primjeni ljudskih tkiva i stanica.

(Hina) xtr/xibob yrkor

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura