Priopćenje povodom Nacrta zakona o pravima branitelja


branitelji_logo

U potpisu navedene stradalničke i braniteljske udruge se ne slažu sa izglasavanjem Nacrta konačnog prijedloga Zakona izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao ni sa objavom Registra branitelja koju ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić najavljuje kao božićni dar hrvatskim braniteljima.

U osnovi našeg neslaganja i kritika je činjenica da predlagatelj (Ministarstvo branitelja ) nije usaglasio tekst Nacrta sa većinom stradalničkih i braniteljskih udruga, kao ni sa braniteljskom i stradalničkom polpulacijom općenito, a u javnosti se od strane predlagatelja prezentira drugačija slika te se tvrdi da su braniteljske i stradalničke udruge sudjelovale pa čak i podržale izmjene i dopune koje su u proceduri usvajanja. Također se prezentira i sudjelovanje članova Savjeta branitelja, kao i građanstva u javnoj raspravi i usaglašavanju Nacrta. Javna rasprava je održana bez jasne dinamike i načina uključivanja branitelja i stradalnika, uz izmjene termina javnih tribina, bez uvažavanja prijedloga i primjedbi pristiglih u zakonskom roku.

Javnosti su kao rezultat javne rasprave koja je trajala dva tjedna uglavnom prezentirani oni stavovi pojedinaca i pojedinih udruga koji su u skladu sa stavovima predlagatelja, a pojedini sudionici u javnim raspravama su na službenoj stranici Ministarstva branitelja citirani samo u dijelu izjava koji je u skladu sa tendencijama i stavovima Ministarstva. Kritički stavovi, primjedbe i neslaganja od strane članova Savjeta branitelja, predstavnika udruga i pojedinaca, izrečenih na sastancima, tribinama ili poslanih Ministarstvu branitelja pa i Vladi Republike Hrvatske u pisanom obliku, nisu dospjeli do medija ni do šire javnosti.

Od strane predlagatelja su poduzeti svi koraci da se Nacrt što prije izglasa, da se «održi obećanje koje Vlada dala narodu» ( Registar ) i da se prikrije «stanje na terenu» tj. stvarni problemi koji nisu riješeni postojećim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a pojedini su dodatno povećani novim Nacrtom. Tako na primjer Predlagatelj predviđa kaznu za one poslodavce koji neće ispoštovati prioritet pri zapošljavnaju prema spomenutom Zakonu, ali istovremeno uvodi ograničenja vezano za rukovodeća mjesta, za ponavljanje prijave na natječaj i slično.

Nepisani članak ovog Nacrta je da će politička pripadnost ili poznanstvo odrediti tko će dobiti prioritet pri zapošlajavnju na rukovodeće mjesto ili da djeci poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja treba onemogućiti takvo zapošljavanje. Iako Nacrt nije u potpunosti negativan, iako zaista postoji nekoliko afirmativnih promjena, u suštini su napravljene nove razlike i diskriminacije u istim skupinama ( djeca bez oba roditelja i djeca bez roditeljskog staranja, udovice kojima je jedno ili sva djeca smrtno stradala nakon smrti supruga hrvatskog branitelja, udovice i bivše udovice), ali i narušeno osnovno pravo na temelju kojeg se sva ostala prava ostvaruju što nije sukladno dostignutoj razini civilizacijskog napretka, a uz to su protuzakonite i protuustavne.

Otvara se nova fronta vrijeđanja udovica, njihovo stradalničko omalovažavanje koje je već zakonski na djelu i propisivanje posebnijih prava bivšim udovicama/udovcima koje stupaju u novi brak od propisanih istovjetnih prava po općim propisima. Štoviše, kada bi se i radilo time o uspostavi doživotne odštete-rente radi gubitka supruga u Domovinskom ratu onda se s pravom pitamo zašto se ne odštećuju doživotno djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, zašto se roditeljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ne ukine cenzus nego ime se u taj cenzus računa i dodatak na osobnu mirovinu koji se u pravilu ostvaruje kod niskih mirovina ?

Ministarstvo branitelja uvodi materijalnu brigu o udatoj udovici, dakle onoj koja to više nije, a istovremeno djeci poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja slovom zakona ukida i pravo na dodatno zdravstveno osiguranje , ne pronalazi rješenje za udovice koje žive same i nemaju nikakvu fizičku pomoć u trenutku potrebe, za roditelje koji su na rubu mogućnosti plaćanja smještaja u staračke domove. Konačno, zašto Hrvatska nije pokrenula naplatu odštete od strane Srbije radi njene svesrpske agresije na Hrvatske, odnosno za materijalne i za nastale ljudske žrtve u tom obrambenom i oslobodilačkom ratu u Hrvatskoj?

Zašto na taj način nije riješila obeštećenja i nadoknade šteta. Nema političke snage za takav potez, ali ima za ignoriranje stavova i potreba hrvatskih branitelja i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja. Također želimo naglasiti kako se ne protivimo objavi Registra branitelja u trenutku kada će Registar služiti na čast i ponos braniteljima i biti svjedok njihovom doprinosu stvaranju Domovine. Međutim, taj trenutak nije došao. Objava Registra u postojećem obliku i u realnosti političke i ekonomske situacije u kojoj se nalazimo možda će donijeti božićnu radost malom broji branitelja, božićnu «zluradost» velikom broju hrvatskih građana, a razočarenje mnogim članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja pa i živućih koji ni danas nemaju ratni put kakav bi trebali imati, kojima nije upisan kompletan ratni put.

Kako objasniti obiteljima koje imaju takav slučaj da je objava Registra božićni dar ministra. Kako im objasniti objavu Registra u trenutku kada mnogi nemaju ni «ratni put» kao osnovni dokument jer ga ne mogu dobiti tek tako, zahtjev mora biti osnovan. Objava registra u ovom trenutku je dokaz da pravna država ne funkcionira i da državi nije cilj provesti pravdu nego je dati u ruke kreditno zaduženim, zabrinutim građanima koji će kada vide ime susjeda na listi podrazumijevati da on prima «ogromnu» braniteljsku mirovinu, objava u ovom trenutku je bacanje kostiju pred narod, a nitko od toga neće bolje živjeti, nitko neće biti sretniji. Božićni dar bi trebalo biti unošenje i donošenje mira, a ne nemira. Sramota Republike Hrvatske je to što ne postoji registar žrtava veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku, što se ne zna točan broj poginulih, ubijenih civila, što će takav popis raditi nevladine organizacije ,a ne država, što nije objavljen i verificiran broj smrtno stradale djece.

Objava Registra u ovom trenutku i nazivanje udatih žena udovicama jesu dvije velike promjene koje će izroditi dva velika stupa srama u koja će se zabijati koplja svih onih koji jedva preživljavaju, a među njima je i veliki broj hrvatskih branitelja i njihove djece, međutim to narod ne zna jer će narod imenom i prezimenom vidjeti «500 tisuća branitelja i članova obitelji koji žive na teret poreznih obveznika», a k tome još i novi «članovi obitelji» ( novi muževi udovica ) . U konačnom prijedlogu se zbog žurbe da se Registar «daruje» braniteljima za Božić 2012. nije čak uspjelo ni ispraviti određene nedosljednosti u člancima koji govore o istim skupinama. Još je niz primjera primjedbi i prijedloga poslanih od strane braniteljskih i stradalničkih predstavnika koji nisu uvaženi.

Jasno je da nije bilo vremena za «detalje» jer se lomi preko koljena, milom ili silom, da se što prije progura objava Registra jer je to «Vlada obećala građanima», nek se narod zabavlja, nek se ima na koga istresati sva sila nezaposlenih građana. Naravno da nije bilo vremena i zato što isti ljudi paralelno rade na nekoliko Zakona, a nije ni ispoštovana odluka krovnih udruga koju je ministar prihvatio, a potom ignorirao da se pri izradi teksta Nacrta osnuje Radna skupina u kojoj će biti predstavnici branitelja i stradalnika. Skupina je osnovana, sastala se nekoliko puta, ali nije ispoštovana od strane Ministarstva branitelja o čemu je obaviješten i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. I on se oglušio na to.

Pojedine udruge koje su dale primjedbe i prijedloge nisu dobile ni odgovor, a i to je javno obećano. Slobodno možemo reći da smo izigrani. Saborski zastupnici koji će izglasavati tekst Nacrt zakona o izmjenama i dopunama moraju biti svjesni da isti nije rezultat konzultacija niti javne rasprave, niti stava većine članova Savjeta branitelja, niti stava većine predstavnika braniteljskih i stradalničkih udruga, nego politička samovolja nad braniteljskom populacijom opravdana sa nekoliko primjera istomišljenika u redovima branitelja. Ako su spremni podržati Predlagatelja, a ne one na koje se Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji odnosi svjesno sudjeluju u ignoriranju demokratskih procedura i podržavaju ne transparentnost procesa.

Mi predlažemo odgodu, kvalitetnu javnu raspravu i provođenje određenih standarda, te poštivanje mišljenja i potreba korisnika Zakona.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja ( SUOZNHB )
Lucija Kober, predsjednica Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata ( HZURPBDR )
Neda Balog, predsjednica Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ( ZUUHBDR )
Igor Gavrić, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata ( UDPNHBDR)
Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata
Napomena: kako je sve brzo i tajnovito, nije bilo više vremena za konzultacije sa drugim udrugama, a da je bilo zasigurno bi popis bio puno duži.

Izvješće o savjetovanju sa zinteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
Ministarstvo branitelja održalo je internetsko savjetovanje povodom Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću trajalo je u razdoblju od 10. do 24. listopada 2012. godine.

Ministarstvo branitelja održalo je internetsko savjetovanje povodom Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću trajalo je u razdoblju od 10. do 24. listopada 2012. godine. Tijekom navedenog razdoblja Ministarstvo branitelja je održalo i dvije Javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona (12. listopada u Splitu i 19. listopada u Požegi). Napominjemo da je prije provođenja postupka savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, 6. rujna 2012. godine, ministar branitelja članovima Savjeta branitelja predstavio ključne izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te je potom, 17. rujna 2012. godine, imao sastanak sa Savjetom branitelja i predsjednicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata na državnoj razini povodom istoga Zakona. Svim dionicima zahvaljujemo na sudjelovanju u javnoj raspravi.

Izvješće o savjetovanju
Zaprimljene primjedbe
Ministarstvo branitelja

ispitp.org

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura