HVO UDRUGE: Otvoreno pismo ministru branitelja Republike Hrvatske gospodinu Predragu Matiću


Hrvatski-casnici-u-BiH-protiv-revizije-popisa-branitelja-i-stradalnika_ca_large

Bez imalo dvojbe podržavamo suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i nastojanja za rješavanje problema koji koče odnose između dvije države. Ono na što mi želimo Vama ukazati jeste osoba u imenu i liku Zukana Heleza.

Već više od dvije godine ministar branitelja Federacije BiH gospodin Zukan Helez krši sve norme civiliziranog ponašanja prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u BiH. Razina poniženja i nepravde kojima smo izloženi od kada je on ministar doslovno nas je zatekla i dovela u stanje nacionalnog šoka. Danas hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i naši legalni i legitimni politički predstavnici počinju razumijevati kakvu nam to “jamu” ministar Helez priprema i koga želi u nju gurnuti.

Helezovo negiranje postojanja logora u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani hrvatski branitelji pod kontrolom Armije BiH, za što postoji nemali broj dokaza, je neljudski i nehumani odnos prema hrvatskim žrtvama koji su preživjeli strahote u tim logorima. Iskrivljivanje povijesne istine i zataškavanje zločina dovoljno govori o njemu koliko je iskren i kako vidi pomirbu i pravdu između dva suverena i konstitutivna naroda. Za nas hrvatske branitelje ovo je dovoljan razlog da ga tretirate sukladno njegovim političkim stavovima ako vam naš narod i branitelji u BiH nešto znače.

Naša molba Vama kao ministru branitelja je da, prije bilo kakvog početka suradnje i zajedničkih projekata sa njegovim ministarstvom, upitate gospodina Heleza hoće li se javno izjasniti da li je u Bosni i Hercegovini bilo logora pod kontrolom Armije BiH. Upitajte ga za omjer hrvatskih i bošnjačkih uposlenika u ministarstvu branitelja Federacije BiH. Upitajte ga koliki je omjer novca koji dodjeljuje udrugama proizišlih iz Armije BiH, a koliko udrugama proizišlih iz HVO. Upitajte ga koliko je od 100 automobila namjenjenih invalidima domovinskog rata dato invalidima Armije BiH, a koliko invalidima HVO. Upitajte ga zašto nezakonito izuzima našu vojnu dokumentaciju i koristi je u političke svrhe sa ciljem kriminalizacije pojedinaca i cijele vojne komponente Hrvatskog vijeća obrane. Upitajte ga hoće li poštivati Odluku Ustavnog suda Federacije BiH gdje mu je kompletna revizija dovedena u pitanje, a nas branitelje je doveo u poziciju da mjesecima ne primamo naknade iz stečenih prava i da svoja prava godinama potražujemo po sudovima Bosne i Hercegovine. Upitajte ga zašto nam uvodi cenzus na primanja iz Republike Hrvatske, što je klasično kršenje ljudskih prava jer se ta primanja smatraju imovinom.

Otvoreno Vas pitamo da li bi Vi pristali da vam pripadnici vojske Republike Srbije vrše reviziju, kao što nama vrši Salko Beba, bivši zapovjednik logora u Travniku, a koji je sada djelatnik Helezovog ministarstva branitelja gdje nam nezakonito mijenjaju okolnosti stradavanja. Usporedbe radi, to bi isto bilo kada bi vama bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin vršio reviziju stečenih prava u Vukovaru.

Sama činjenica da se kao predsjednik županijskog odbora SDP-a Središnje Bosne zalagao za formiranje vlasti bez legalno i legitimno biranih hrvatskih predstavnika, što je bilo u jednom razdoblju i učinjeno, pokazuje karakter i namjere gospodina Zukana Heleza.

Masovno oduzimanje stečenih prava najmalobrojnijem suverenom i kostitutivnom narodu u BiH je izravan socijalni udar i stvaranje osjećaja nepravde, bespomoćnosti i neimaštine, što ima za namjeru poticanje iseljavanja Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta.

Bili bi Vam zahvalni kada bi pozvali relevantne predstavnike hrvatskih branitelja, generale i ratne zapovjednike sa svih prostora BiH i omogućili im da Vam argumentirano predoče stvarne činjenice o braniteljima iz domovinskog rata.

Po našem mišljenju, recesijska kriza koja je obuhvatila sve zemlje u tranziciji ne smije biti povod za ugrožavanje naše opstojnosti u BiH.

Koordinacija Udruga proizišlih iz domovinskog rata HZHB

Dostavljeno: Predsjedniku RH Ivi Josipoviću, Premijeru Vlade RH Zoranu Milanoviću, Predsjedniku Sabora RH Josipu Leki, Kardinalu Josipu Bozaniću, svim medijima

Izvor: poskok.info

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura