U Hrvatskoj primaju vojne mirovine, a iz Sarajeva još 1400 kuna naknade


Branitelj

Nakon što je javnost doznala za cijeli niz visokih hrvatskih časnika koji primaju dvostruke mirovine u Hrvatskoj i BiH, poput generala Ljube Ćesića Rojsa ili Živka Budimira, aktualizira se i pitanje naknada za sve one koji su se borili na području BiH.

Naime, jedan broj pripadnika HV-a i HVO-a ostvario je pored mirovina koje primaju u Hrvatskoj i redovite mjesečne naknade od 350 konvertibilnih maraka u BiH. Zanimljivo je da je to pravo bilo osigurano samo za privilegirane, a počelo se “konzumirati” 2005. godine. Riječ je o tome da se nekima koji su se, iako faktički pripadnici HV-a, formalno svrstali pod zapovjedništvo HVO-a i sudjelovali u ratu u BiH, “sugeriralo” da prijave prebivalište na području Federacije BiH iako žive u Hrvatskoj.
Tri uvjeta

Za ostvarenje prava na mjesečnu naknadu od 350 maraka (1400 kuna) iz bosanskohercegovačkog budžeta, bilo je potrebno ispuniti sljedeće uvjete: a) donijeti presliku osobne karte kojom se dokazuje da ste prijavljeni na adresi u BiH, b) potvrdu lokalnog ureda za obranu u BiH kojom se dokazuje da ste sudionik rata kao pripadnik HVO-a, i c) tzv. Trolist, dokument koji se ovjeravao u Hrvatskoj, a kojim se dokazivalo sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Na temelju tih dokumenata osoba bi u lokalnom uredu za obranu u mjestu prebivališta u BiH, ispunjavala potrebne formulare, da bi nakon toga uslijedila redovita mjesečna isplata naknada, koje su, zapravo, mirovine, samo se tako ne imenuju.

Potpisani novinar razgovarao je s grupom branitelja kojima je nuđeno da se, iako žive u Hrvatskoj, fiktivno prijave na nekoj od adresa u Hercegovini, a kako bi osim mirovina u Hrvatskoj mogli primati i naknadu u BiH. Da stvar bude gora, naši izvori tvrde da i u hrvatskom Ministarstvu obrane rade mnogi koji osim plaće koju im osiguravaju hrvatski porezni obveznici, primaju naknadu od 350 konvertibilnih maraka u BiH.

Službeno Sarajevo je upoznato s tim problemom, dapače, u svibnju prošle godine krenulo se s revizijom naknada, no 49 časnika HVO-a i HV-a, među kojima je bilo i 17 generala, oštro su se usprotivili provjeri popisa hrvatskih branitelja i stradalnika u BiH.

Dapače, tada su optužili Zukana Heleza, resornog federalnog ministra, za pokušaj kriminaliziranja uloge HVO-a u ratu. Helezu se pokušalo predbaciti da ne traži kukolj među lažnim braniteljima iz redova Bošnjaka, a najglasniji među kritičarima bio je, zanimljivo, Živko Budimir, general HV-a i HVO-a te bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, za kojeg su nedavno mediji otkrili da prima mirovinu i od Hrvatske i od BiH. Za komentar smo upitali Predraga Matića Freda, hrvatskog ministra branitelja.

- Još nisam čuo za to, ali je očito u nas sve moguće. Svaki dan se uvjeravam da je Hrvatska najjača država na svijetu, jer je toliko razvaljujemo, a ona još čvrsto stoji, da je to nevjerojatno! – kazao nam je ministar, koji, eto, nije mogao vjerovati da pored problema dvostrukih mirovina, postoji i fenomen tzv. naknada, koje su, zapravo, druga mirovina, na čijoj bi visini u BiH mnogi pozavidjeli korisnicima.

Umirovljeni general HV-a Petar Šimac šokiran je činjenicom da osim dvostrukih umirovljenika postoje i oni koji primaju mirovinu u Hrvatskoj, a naknadu u BiH, jer su se formalno prijavili da žive s onu stranu granice.
Zakonito (ni)je moralno

- Mediji pišu o brojci od 60 do 150 časnika HV-a i HVO-a koji primaju dvostruke mirovine. Iako se tvrdi da je to po zakonu, ne znači da je sve što je zakonito ujedno i moralno. A, valjda bi oni koje zovemo časnicima trebali biti i časni ljudi? Takvima bi trebalo oduzeti čin! Ne osjećam se nimalo ugodno što sam bio na primanju kod predsjednika Josipovića, na kojem je bilo, kako sam tek kasnije doznao, i takvih “časnika” koji primaju dvostruke mirovine koje iznose i više od deset tisuća kuna.

Bio sam jedan od ljudi koji je formirao i sudjelovao u sustavu obrane u Dalmaciji prvih godina rata, i moja mirovina je daleko manja, oko šest tisuća kuna, ali smatram da je visoka s obzirom na ostale građane koji primaju mižeriju – iskren je general Šimac koji se, veli, ne može načuditi kakvim se sve zloporabama pojedinci služe i još jednom naglašava da bi svima koji primaju mirovine u Hrvatskoj i BiH, ili mirovine ili plaće u Hrvatskoj, a naknadu od 350 maraka u BiH, trebalo skinuti činove i tako ih spriječiti u daljnjim marifetlucima.

Izvor: Slobodna Dalmacija.HR

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura