Pukovnik Orkan objavio registar aboliranih pripadnika vojske 'RSK'


Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan (Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL)

Smatrao sam da je nakon objave Registra branitelja važno da javnost zna tko su bili oni koji su se borili protiv nas, kaže autor.

HRVATSKI BRANITELJ DOKUMENTIRAO ISTINU O SRPSKOJ POBUNI

U vrijeme neposredno nakon objave Registra branitelja smatrao sam kako je važno da javnost sazna tko su bili oni koji su se borili protiv hrvatskih branitelja. Ovim je riječima umirovljeni pukovnik HV-a i predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba Ivica Pandža Orkan rastumačio svoju motivaciju za objavljivanje knjige "Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija" u kojoj je, između ostalog, objavio i popis imena više od 7000 pripadnika tzv. srpske vojske Krajine.

Riječ je o knjizi sačinjenoj od službenih, originalnih i do sada neobjavljenih srpskih dokumenata iz ere tzv. Republike Srpske Krajine koji su nađeni nakon Oluje.

Iz pronađenih spiskova koje sam ukoričio u knjigu vidljivo je da je u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banovine i Pounja sudjelovao velik broj tamošnjih Srba, i to dobrovoljno, od kojih je svatko mogao odlučiti hoće li sudjelovati u velikosrpskoj agresiji ili će priznati Hrvatsku kao svoju domovinu. Također, dokumenti govore da nisu svi u ratu bili samo "kuhari", "šoferi", "bolničari" koji su samo "čuvali seoske straže" jer već popis naoružanja i njihov broj govori da su osobno i masovno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku – kaže Ivica Pandža Orkan.

Knjiga sadrži i pisanu izjavu jednog od zapovjednika Štaba srpske paravojske na Šamarici Čedomira Stefanovića koji svjedoči o ustanku Srba u Hrvatskoj. Također, tu je i ratni dnevnik Milana Petrinjca iz Meminske u kojem opisuje srpski napad na Hrvatsku Kostajnicu u rujnu 1991. godine.

Riječ je o ljudima koji su tijekom Domovinskog rata bili paravojno organizirani i angažirani u borbi protiv Hrvatske, a na mnoge od njih primijenjen je Zakon o općem oprostu donesen u Saboru 1996. godine. Ova knjiga dokumentira istinu o srpskoj pobuni u ovom dijelu Hrvatske, a na pravosudnim tijelima je da ispitaju njihov sadržaj. A trebali bi jer kazneno djelo ratnog zločina ne zastarijeva – zaključio je pukovnik Orkan.

Izvor: vecernji.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura