Sjećanje na "Maslenicu": Bibinjci oslobodili Babindub


Bibinjci oslobodili Babindub

22. siječnja 1993. godine oko 7 sati i deset minuta, dobro ljudi pamte, iz Zadra je do Bibinja dopirao zvuk sirene za opću opasnost. Toga jutra učenici škole Stjepana Radića odmah su vraćeni kućama. Započela je vojno-redarstvena akcija "Maslenica".

U mjestu je obavljena djelomična mobilizacija. Bibinjska satnija pod zapovjedništvom satnika Ante Delije Kunte, stacionirana na brdu Križ dobila je ratnu zadaću: oslobađanje Babinduba. Satniji je pridodan Vod aviobaze. Pravac djelovanja satnije bio je Križ - Iglića stan - Torina - klaonica Mate Lukina Babindub. S položaja na Iglića stanu satnija je u 7 sati krenula u napad na četničke položaje na Babindubu. Borba je vođena cijeli dan. Oružje je zašutjelo tek kasno na večer. Sutradan, 23. siječnja, u subotu, Bibinjskoj je satniji pridodan i jedan vod Otočnoga bataljuna. Borba je trajala cijeli na i tek dolaskom noći gubila je na žestini. Dok je trajala borba, s Dračevca je stizala i učinkovita topnička podrška, što je pomoglo uspješnom završetku akcije oslobađanja Babinduba.

"U nedjelju, 24. siječnja u 7 sati i 30 minuta", prisjeća se danas tadašnji zapovjednik bibinjske satnije Ante Delija Kunte, "ušli smo u Babindub, najprije u kuću gdje su bili pripadnici UN-a, a zatim u vojarnu u kojoj nismo zatekli četnike. Uspjeli su pobjeći glavom bez obzira." U 12 sati iz zapovjedništva u Sukošanu satniku Anti Deliji je javljeno: "Bibinjska satnija dobiva odmor, a čuvanje Babinduba preuzima vod Otočnoga bataljuna."

U akciji oslobađanja Babinduba nitko nije poginuo. Naravno, sve bi bilo ljepše i veselije da u akciji nisu ranjeni od protupješačke mine: Boro Sikirić pok. Svetka, Grozdan Lisica Karlov i Jasminko Đulić. Za iskazano junaštvo i uspješno izvršavanje borbenih zadaća u oslobađanju Babinduba u sklopu akcije "Maslenica" pohvaljeni su od zapovjednika sektora HV: Omer Šindija, Slavko Kutija i Igor Vrlika, a od zapovjednika Stožera, Janka Bobetka, satnik Ante Delija.

Poslije oslobođenja Babinduba bibinjski su težaci mogli slobodnije doći na svoje njive, dakako tamo gdje neprijatelj nije ostavio mina. Među Bibinjcima je zavladalo veliko zadovoljstvo i olakšanje.

-> Branko Lisica pok. Ivana; Taline, bibinjski mjesečnik; siječanj 1998.

Izvor: www.facebook.com/bibinfo

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura