Akcija ‘Maslenica’ iz perspektive ‘specijalca’: Snijeg, bura, šrapneli, pomoć na konjima…


SJP ‘RIS’ Kutina na poziciji prijevoja Mali Alan

'Zadaća nam je bila izvršiti smjenu SJP ‘RIS’ Kutina na poziciji prijevoja Mali Alan. Krenuli smo pješice iz Starigrada Paklenice sa opremom koju smo mogli ponijeti. Većina od nas se prvi puta susrela sa tako teškim vremenskim uvjetima', priča nam jedan od 'običnih' heroja Domovinskog rata.

Hrvatska ovih dana obilježava 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije ‘Maslenica ‘93’. Akcija, koja je povezala sjever i jug Hrvatske je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

U akciji su bile angažirane sve grane oružanih snaga RH. Sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split, specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

Teški vremenski uvjeti

Među brojnim junacima koji su ‘iznijeli’ akciju bio je i Mirko Hanžeković iz Koprivnice. U akciji je sudjelovao kao pripadnik Specijalne jedinice policije ‘Omega’ Bjelovar.

- Zadaća nam je bila izvršiti smjenu SJP ‘RIS’ Kutina na poziciji prijevoja Mali Alan. Krenuli smo pješice iz Starigrada Paklenice sa opremom koju smo mogli ponijeti. Većina od nas se prvi puta susrela sa tako teškim vremenskim uvjetima: snijeg, bura.. Uz nekoliko sati odmora tijekom kretanja noću, nastavili smo prema cilju. Nakon 20-tak sati pješačenja preuzeli smo položaje od specijalaca iz Kutine Tijekom preuzimanja položaja, u vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima, neprijatelj je borbeno djelovao duž cijele linije obrane, VBR-ima i topništvom. Nakon dolaska smo dodatno utvrdili dostignute položaje - priča Mirko.

Operacija ‘Maslenica ‘93’ pripremljena je u potpunoj tajnosti. U tu su svrhu neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno - redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja. Započeo je snažnom topničkom pripremom 22. siječnja 1993. u 7,05 sati i trajao je 10-tak minuta.

Nakon dolaska Mirkovih ‘Omegi’ na položaj, srpske paravojne snage pripremale su napad kako bi izvršili proboj cestom Mali Alan - Obrovac. U kasnim popodnevnim satima na prijevoj su dovezli dva tenka T-55.

Pomoć na konjima

- Zbog takvog razvoja situacije zatražili smo od stožera pomoć i tijekom noći sam sa skupinom specijalaca krenuo po pomoć koja je krenula prema nama - priča Mirko. No, kako zbog lošeg vremena helikopteri nisu mogli letjeti, pomoć je poslana na - konjima.

- Nakon određenog vremena sreli smo ekipu iz Svetog Roka koja nam je na konjima dostavila protuoklopna sredstava i streljivo. Sljedećeg jutra, nakon topničkog napada odbijen je neprijateljski pješački protunapad te su mu naneseni znatni gubitci. Pogođen je i jedan tenk koji je krenuo cestom u napad - prisjeća se Mirko.

Njemu su se u pamćenje iz tih dana posebno usjekli teški vremenski uvjeti koji su pratili akciju.

- Došao si na vrh planine nemaš se kud skloniti. Mokar si od kiše, vjetra i snijega. Naložiš vatru i sušiš se. Najgore i najopasnije prilikom granatiranja su bilo šrapneli i kamenje koje leti od granatiranja - prisjeća se.

Međunarodna zajednica zaustavila napredovanje

Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima postignuti su već nakon 72 sata, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama 25. siječnja je zaustavljeno napredovanje OS RH nadomak Obrovca i Benkovca. To su srpske snage iskoristile da se priberu, dovuku pojačanja i izvrše protunapad, koji je odbijen uvođenjem svježih snaga od kojih je jedan dio helikopterskim desantom prebačen iz Slavonije i uveden izravno u borbu. Snažnije borbe za dostignute crte i stabilizaciju bojišnice potrajale su još dva-tri dana.

U operaciji ‘Maslenica’ poginulo je 19 hrvatskih branitelja, a 70 ih je ranjeno.

Izvor: dnevno.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura