Zatražena ocjena ustavnosti Registra branitelja


Registar branitelja - web

Zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić podnijela je u ime jednog hrvatskog branitelja zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji temeljem kojeg je objavljen Registar branitelja.

U svom zahtjevu ona ističe da Ustav jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka i zabranjuje njihovu uporabu suprotnu utvrđenoj svrsi njihova prikupljanja, kao što jamči i poštovanje i pravnu zaštitu osobnog života, odnosno privatnosti. Smatra da je sporna odredba neustavna jer osobni podaci objavljeni u Registru trebaju biti tajni i ne smiju biti korišteni suprotno svrsi njihova prikupljanja.

Također smatra da nisu ispunjeni uvjeti koji bi opravdali ograničenje ljudskih prava. Naime, slobode i prava mogu se ograničiti zakonom kako bi se zaštitilo slobodu i prava drugih ljudi, pravni poredak, javni moral i zdravlje. No, pritom svako ograničenje slobode i prava, uz legitiman cilj, mora biti razmjerno naravi i potrebi za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju, a odvjetnica Alaburić tvrdi da to nije slučaj s objavom Registra branitelja.

Podaci iz tog registra objavljeni su radi jačanja digniteta hrvatskih branitelja te jačanja njihove časti i ugleda, a to, prema ocjeni Alaburić, nisu legitimni ciljevi radi zaštite kojih Ustav dopušta ograničenje nekog ljudskog prava ili slobode.

Prije su iz HDZ-a neki zastupnici također najavljivali da će tražiti ocjenu ustavnosti zakonskih odredaba koje su omogućile objavu Registra branitelja.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura