Provjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru (FOTO)


Provjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru

VUKOVAR, 2. veljače 2013. - U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na parkiralištu hotela "Dunav" simbolično u 12,05 sati započeo je veliki prosvjedni skup "Za hrvatski Vukovar-ne ćirilici" protiv uvođenja dvojezičnosti u tom gradu.

Uz brojne Vukovarce, među prosvjednicima se nalzi i velik broj građana iz svih krajeva Hrvatske koji su u Vukovar pristigli kako bi dali podršku zahtjevima stožera, u kojem se nalaze branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih konclogora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici OSRH i MUP-a, zapovjednici ratnih postrojbi u vrijeme Domovinskog rata koji danas stanuju u Vukovaru.

U stožeru smatraju kako u Vukovaru još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti te kako će stavljanje ćirilićnog u ravnopravni položaj s latiničnim pismom rezultirati međunacionalnom nesnošljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tome gradu.

Između ostalog traže da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina.

Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić kazao je novinarima uoči početka prosvjednog skupa kako je Stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Također je najavio održavanje i velikog prosvjednog skupa u Zagrebu u travnju.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

Pojedini članovi Vlade, uključujući i predsjednika Zorana Milanovića u nekoliko su navrata potvrdili kako će se u Vukovaru provesti odredbe Ustavnog zakona, čemu se protive braniteljske i stradalničke udruge.

(Hina) xzdra ydd

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura