Potporu protiv ćirilice u Vukovaru došli su dati iz svih krajeva Hrvatske i BiH (VIDEO-FOTO)


Potporu protiv ćirilice u Vukovaru došli su dati iz svih krajeva Hrvatske i BiH - Prosvjed u Vukovaru 2. veljače 2013

Vukovar, 2. veljače 2013. - U Vukovaru se održava prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Potporu Vukovarcima došli su dati i branitelji iz svih djelova Hrvatske te oni iz BiH. Prema nekim procjenama okupilo ih se preko 20 tisuća.

Organizator prosvjeda je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. U stožeru smatraju kako u Vukovaru još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti te kako će stavljanje ćirilićnog u ravnopravni položaj s latiničnim pismom rezultirati međunacionalnom nesnošljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tome gradu. Između ostalog traže da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

S okolnih zgrada dominiraju transparenti "Nije ovo Srbija" i "Zar su se za ovo naši očevi borili", dok velik broj prosvjednika nosi prigodne poruke poput "Danas Vukovar, sutra Glina", "Branitelji za Vukovar, političari za Вуковар", "Pobjeda u ratu, poraz u miru" ili "Za Vukovar smo pali, političari nas izdali, Vukovar im dali".

Prosvjedni skup "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici", u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, počeo je u subotu u 12.05 na parkiralištu hotela "Dunav" i prolazi bez ijednog incidenta.

Foto: Braniteljski-portal, Goran Ferbezar/PIXSELL, Marko Mrkonjić/Pixsell, Branimir Bradarić/VLM, Vlado Kos/CROPIX

Vukovar, 2. veljače 2013. - "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici"

HRT: Veterani mira, 2. veljače 2013.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura