Nevladine udruge o Registru branitelja i Rakaru


ZAGREB, 12. travnja 2010. - Nekoliko nevladinih udruga danas je u izjavi za javnost u povodu objave Registra branitelja i policijskog postupanja prema Marku Rakaru pozvalo odgovorne u državi da poštuju međunarodne standarde prava građana na pristup informacijama u vlasništvu tijela javne vlasti te da u policiji pokrenu reforme koje će omogućiti potpuno razumijevanje i poštovanje građanskih prava i sloboda.

B.a.B.e., Centar za mirovne studije, CESI, Delfin, Documenta, GONG, Kuća ljudskih prava, MIRamiDA Centar, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija i Zelena Istra u današnjoj izjavi za javnost ističu da je potrebno "žurno ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o pristupu službenim dokumentima, osnovati nezavisno povjerenstvo za informiranje koje bi donosilo mjerodavne odluke u slučajevima poput objave Registra branitelja i uspostaviti neovisan građanski nadzor nad djelovanjem policije i drugih represivnih tijela kako bi se spriječilo daljnje kršenje ljudskih prava građana Hrvatske".

U izjavi navode kako posljednjih dana "svjedočimo visokoj razini uznemirenosti javnosti zbog neovlaštene objave Registra branitelja, dokumenta čiji je status tajnovitosti nejasan". Također ističu da je Registar branitelja, "iako je riječ o informacijama koje su od nesumnjivog interesa za hrvatsku javnost i koje bi, po javnom mnijenju, trebale bi biti javne, na temelju nejasnih i netransparentnih kriterija proglašen 'državnom tajnom'".

"Načelno, riječ je o navodnom sukobu dva prava - o pravu javnosti da bude upućena u sadržaj dokumenata u posjedu javne vlasti koji imaju utjecaj na cjelokupni ekonomski, politički i društveni život i o pravu pojedinaca, u ovom konkretnom slučaju branitelja, na privatnost i tajnost osobnih podataka" ističu udruge i dodaju da je vlast u takvim slučajevima, slijedom mnogih konvencija, uključujući i Konvenciju Vijeća Europe o pristupu službenim dokumentima, "dužna provesti test javnog interesa i na temelju tog testa odlučiti koji od tih interesa preteže te koji od podataka iz Registra branitelja trebaju i smiju biti objavljeni, a koji trebaju zadržati status tajnosti".

Kako to nije učinjeno, dodaju, odluka vlade "opet se čini proizvoljnom i izaziva nepovjerenje javnosti".

"Žrtva takve situacije je i građanin Marko Rakar, dobitnik međunarodnih priznanja za demokratizaciju", ističu udruge i dodaju da postupanje policije prema njemu upućuje na propuste i slabosti "u funkcioniranju sigurnosnog sustava RH, koji sve češće poseže za represijom i brzopletim rješenjima koje pritom nedovoljno objašnjava javnosti pa je Rakar prikazan kao državni neprijatelj br.1, odgovoran i za curenje povjerljivih podataka iz državnih izvora".

(Hina)

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura