Josipović o obljetnici Bljeska i Prazniku rada


predsjednik Ivo JosipovićCHICAGO/ZAGREB, 1. svibnja 2011. - Operacija Bljesak, čiju je 16. obljetnicu Hrvatska obilježila u nedjelju, bila je važna za hrvatski put u "neovisnost i slobodu" izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Chicagu, gdje boravi na prvoj etapi svog višednevnog posjeta Sjedinjenim Državama.

"Ovom prilikom ističem kako je ta operacija bila jako važna za hrvatski put u neovisnost i slobodu", kazao je Josipović hrvatskim novinarima u Chicagu, podsjetivši da je prošloga tjedna primio sudionike Bljeska i odlikovao neke od njih.

On je ponovno naglasio kako je "naš Domovinski rat bio praveden, obrambeni rat", ali i da "zločini koji su se dogodili trebaju biti kažnjeni".

Predsjednik Josipović zatekao se na Praznik rada 1. svibnja u Chicagu, gradu za koji je Međunarodni praznik rada najuže vezan, jer se njime obilježava pokolj čikaških radnika u štrajku iz svibnja 1886.

"Masakr na Haymarketu" dogodio se na prosvjedima u potporu štrajkašima 4. svibnja 1886., kada je na policiju koja je rastjerivala prosvjednike bačen dinamit. Policajci su nato zapucali, pri čemu je ubijen nepoznat broj civila i osam policajaca. Kasnije su četiri anarhista osuđena na smrt i pogubljena, a jedan si je oduzeo život u zatvoru, mada nije utvrđeno tko je bacio bombu na policiju.

"Svake godine sam za 1. svibnja odlazio u Maksimir, i prije nego što sam se našao u politici. Možda je simbolično da sam se danas našao u Chicagu, gdje je 1886. sve počelo velikim demonstracijama u kojima su poginuli mnogi radnici, a neki su kasnije osuđeni na smrt jer su se borili za radnička prava", rekao je Josipović koji je građanima uputio i čestitku za 1. svibnja.

"Koristim priliku da svim građanima i građankama čestitam Praznik rada i da zaželim da u Hrvatskoj svi mogu živjeti od svog rada i da svi imaju radno mjesto", rekao je hrvatski predsjednik, dodajući kako na tom putu veliki napor čeka sve one koji odgovaraju za državu.

Josipović je u nedjelju posjetio Hrvatski etnički institut u Chicagu, koji su osnovali hrvatski franjevci 1975., kao odgojnu i znanstvenu ustanovu s bankom podataka o Hrvatima i njihovim potomcima u Americi i Kanadi, koja djeluje kao arhiv, muzej, knjižnica i istraživačko središte. Institut prikuplja i čuva knjige, časopise, umjetnine i dokumente koji se odnose na baštinu dva i pol milijuna Hrvata i njihovih potomaka u Americi i Kanadi.

Kasno poslijepodne, po lokalnom vremenu, hrvatski predsjednik će se u Generalnom konzulatu RH u Chicagu susreti s predstavnicima hrvatske zajednice, koja na širem području Chicaga broji oko 50.000 pripadnika.

U izjavi hrvatskim novinarima je kazao kako je cilj susreta "obnoviti i ojačati vezu Hrvatske i dijaspore", te najavio da će s iseljenicima posebno razgovarati o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

Hina

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura