Kardinal Bozanić: Kad Bruxelles migne, mi odmah poslušamo


Kardinal Bozanić: Kad Bruxelles migne, mi odmah poslušamoU slučaju pojave novih prijava pedofilskih slučajeva zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazao je kako mora učiniti sve što se od njega traži kao nadbiskupa:

- Treba odmah reagirati, bez ikakvih zatezanja i zataškavanja, kazao je Bozanić u srijedu u intervjuu za Hrvatski katolički radio u emisiji "Znakovi vremena", a prenosi Informativna katolička agencija.

- Pitanje pedofilije nije ugodno, ono je bolno, ali je činjenično. Ali ja sasvim odgovorno, kao nadbiskup, tvrdim da tu mediji, osobito mislim na katoličke medije, trebaju biti u službi istine i da su mediji ti koji mogu pomoći Crkvi, ako se takav slučaj dogodi, da odgovorni u Crkvi pravilno postupe prema takvom slučaju. Osobito je važno u Crkvi gajiti taj proces unutarnjeg čišćenja, oslobađanja i opreznosti, ako se radi o nekom slučaju, kazao je nadbiskup Bozanić, upozorivši da je potrebno da odgoj na svim područjima, počevši od škola, sve do fakulteta, bude veoma oprezan prema pojavi pedofilije.

- Nije to vlastito samo Crkvi, to je prisutno u čitavom društvu i ja bih želio – i tu zahvaljujem medijima ukoliko pomažu Crkvi, svjesno ili nesvjesno – da se Crkva što prije tog pritiska oslobodi, kako bi mogla biti u službi društvu, da bi se i društvo na svim područjima moglo toga oslobađati, istaknuo je kardinal.

Bozanić je komentirao i zakone i ideje koje promiče nova Vlada:

- To su pitanja koja se kod nas želi u Saboru na brzinu rješavati, bez potrebe da o tome odgovorni povedu javnu raspravu s građanima, jer nitko tko je i pobijedio na izborima nije pobijedio 'in bianco'. To će reći da mu nije predana sva vlast da čini što god želi u ime naroda, nego treba vladati tako da osjeća što narod želi i koje potrebe narod ima, upozorio je Bozanić, dodavši kako je “kod nas stalno prisutan fenomen podaničkog mentaliteta.”

- Ako netko samo migne iz Bruxellesa, ovdje će ga se odmah poslušati. No, nismo isto tako otvoreni da čujemo što to narod želi. Kad je u pitanju početak ili kraj ljudskog života ili obitelj, to nisu pitanja koja treba na brzinu rješavati, to je nešto što se treba sa svom odgovornošću regulirati i zakonski, napominje Bozanić, a prenosi IKA, dodajući da to treba učinit tako da se s jedne strane poštuju i tradicija i osjećaji vjernika i građana.

- Treba gledati i na budućnost naroda, jer dirajući u život i obitelj, dira se u bit jednoga naroda, zaključio je Bozanić.

Na upit zašto se u medijima uglavnom pišu negativnosti o Crkvi, kardinal je odgovorio:

- Ne isključujem mogućnost i potrebu da i Crkva i odgovorni ljudi u Crkvi ispitaju svoj odnos prema medijima. No, očekivali bismo više vjerodostojnosti sa strane onih koji rade u medijima – nekih, ne kažem svih. Ne mislim da je riječi o zavjeri protiv Crkve u svjetovnim medijima već da se Crkva treba brinuti i paziti da nikad ne da povoda za neka pisanja koja nisu pozitivna u odnosu na Crkvu, kaže Bozanić napominjući da ga “ne zabrinjava toliko ono što se Crkvi pripisuje, a nema temelja u istini, koliko ono što ima temelj u istini.” Na komentar voditeljice da mediji ne bi mogli pisati o negativnostima kad ih ne bi bilo, kazao je:

- To je istina i bilo bi čak neredovito kad u Crkvi ne bi bilo i pogrešaka, jer to bi značilo i da je ona samo božanska stvarnost, da je ispunjena samo onim što je dobro. Nažalost, dok je u hodu, dok je na zemaljskom putu, Crkva je u svojim članovima i sveta i grešna, rekao je Bozanić.
SAŠA HORVAT

www.slobodnadalmacija.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura