Pripadnici 109. brigade: Zašto nas nema u Registru branitelja?


Pripadnici 109. brigade: Zašto nas nema u Registru branitelja?– Naši pripadnici su bili okosnica 204. vukovarske brigade, 3. i 5. gardijske brigade – kaže pukovnik Petrinović
Povodom 21. godišnjice ustroja 109. vinkovačke brigade, prve ratne brigade u neposrednoj blizini granice, u Vinkovcima je danas nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred križa na gradskom groblju i mise zadušnice za sve poginule i nestale pripadnike ove postrojbe u crkvi sv. Euzebija i Poliona, predstavljena monografija "109. brigada na vratima Hrvatske".

Prvi ratni zapovjednik 109. brigade, pukovnik Ivan Petrinović je rekao da je 109. Slavonija dala najbolje svoje sinove, a zadatak je bio spriječiti prodore JA s istoka, nanositi ima štetu, zadržati ih što je moguće dulje i omogućiti Hrvatskoj da se pripremi za obranu.
– Naši pripadnici su bili okosnica 204. vukovarske brigade, 3. i 5. gardijske brigade. Ni jedna pričuvna brigada nije imala veće gubitke od naše - 202 poginulih, 24 nestalih i 640 teško i lakše ranjenih. Ali, i danas se pitam zašto je 109. ugašena 1994.? Zašto je izašla iz rat s tako malo činova i odličja? Zašto nas nema u Registru branitelja? – rekao je pukovnik Petrinović, a drugi zapovjednik, Josip Matić je podsjetio kako građu za monografiju čine dokumenti iz raznih arhiva, osobne bilješke i sjećanja sudionika ratnih događanja.

– Uvjereni smo da je ova monografija najbliža istini, ali da je nismo napisali, učinili bi još veću pogrešku jer bi drugi o nama pisali, a to ne bi bilo dobro. U knjigu nije stalo sve što smo mislili napisati pa je izostalo, primjerice, poglavlje kako smo odjevali i slali kući mladiće iz JA, kako smo pregovarali i razmjenjivali zarobljenike, probleme s Plavim kacigama. Posebne knjige bi se mogle napisati i obrani Nuštra, Durgutovici i Ulice bana Jelačića, braniteljima drugih nacionalnosti. Mi smo otada zaista bili na vratima Hrvatske i ta vrata su bila zaključana, a ključ je bio u 109. vinkovačkoj brigadi – rekao je Josip Matić. Urednik knjige od preko 400 stranica, Zlatko Virc kaže kako ona nije samo povijesni prilog već zbornik sjećanja sudionika događaja iz Vinkovaca i vinkovačkog kraja iz Domovinskog rata.
www.vecernji.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura