Biskupi sutra pred novinarima: I Crkva protiv Zakona koji će omogućiti rasprodaju Hrvatske


Iustitia et pax konferencija za tisak

Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" održat će konferenciju za novinare "povodom odluke Vlade Republike Hrvatske da se šume i vode izdvoje iz javnih dobara Republike Hrvatske". Konferencija je najavljena za sutra, a sudjelovat će predsjednik Komisije biskup Vlado Košić, tajnik Komisije dr. Gordan Črpić i član Komisije Neven Šimac.

Riječ je sasvim sigurno o otvaranju novog fronta sukoba s Vladom Zorana Milanovića i to nakon ubitačne razmjene mišljenja o hrvatskom perifernom problemu Zdravstvenog odgoja.

> Deutsche Welle: U Hrvatskoj je u tijeku opća rasprodaja!

> Saznajte sve o zakonu koji Vladi omogućuje rasprodaju šuma, voda, cesta i ostalog javnog dobra

Konferencije za tisak ovog crkvenog tijela nisu česta pojava, a "Iustitia" obično svoju komunikaciju s medijima ograničava s objavom svojih zaključaka. Stoga će biti posebno zanimljivo o čemu će zapravo sutra govoriti najviši crkveni poglavari.

Prije pola godine Iustitia et pax održavala je konferenciju za novinare s gotovo istom temom kao što je ova sutrašnja. Tada se govorilo o "promicanju javnog interesa i zaštiti javnih dobara".Tada je sisački biskup dr. Vlado Košić kazao je da je Crkva zabrinuta u ovom trenutku za razvoj hrvatskoga društva u kojem javno dobro nije na prvom mjestu.

"Hrvatska prirodna dobra danas su ugrožena, kako zbog nemara vlasti, tako i zbog neoliberalnih pritisaka u pravcu njihova trošenja, uništavanja i prisvajanja. Ona su, uz 'prirodne monopole', javna poduzeća i javne medije nažalost ono jedino što još ostaje u javnom vlasništvu i što je kakvo-takvo jamstvo za održivi razvoj Hrvatske, jer prostor i šume, vode i mora, zemlja i hrana, blagoslov su ove zemlje i njezina jedina snaga pred izazovima budućnosti", stajalo je objavi hrvatskih biskupa prije pola godine.

Nije obrana javnog interesa nego profit

Također bitno je naglasiti kako su biskupi objavili izjavu o gospodarenju vodama još 2009. godine, da bi dvije godine kasnije izrazili zabrinutost zbog Zakona o vodama.

"Predložene izmjene jer otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga. Naime, napominje se da je cilj trgovačkog društva profit, a ne obrana javnog interes, pa bi tako korisnici usluga, a to su svi hrvatski građani neminovno plaćali više nego sada, jer će trebati pokriti porez za usluge posredstvom trgovačkog društva", stajalo je u objavi hrvatskih biskupa iz 2011. godine.

IZvor: INDEX.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura