U sjećanje na Maslenicu hodnja od Zelenog hrasta do Pridrage


U hodnji je sudjelovalo oko 200 branitelja, članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja, članova Udruge žene u Domovinskom ratu i mještana brojnih mjesta. Hodnja je počela u 8 sati, a po njezinom svršetku u crkvi sv. Martina u Pridragi bit će održana misa za sve poginule hrvatske branitelje. Hodajući od Zelenog hrasta preko Islama Grčkog, Kašića, Smilčića do Pridrage sudionici su se zaustavljali pokraj svakog spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te im polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odavali počast.

Predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu u Zadru Ivana Haberle kaže da se hodnji priključio i veći broj mladih koji ne znaju puno o vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, ali ovako izravno uče od branitelja i obitelji poginulih branitelja. Neka znaju svi naši branitelji da nisu zaboravljeni, kaže Haberle koja podsjeća da se na toj liniji branio grad Zadar i cijela Hrvatska. Oslobodilačka vojno -redarstvena akcija 'Maslenica' počela je 22. siječnja 1993. s osnovnom svrhom oslobađanja komunikacije Zadar-Maslenica-Karlobag, jer su agresori zaposjedanjem područja zadarskog zaleđa prometno razdvojili sjever i jug zemlje. Naime, jedini put iz kontinentalne Hrvatske u Dalmaciju vodio je preko trajekta za Pag.

Akcija je počela u tajnosti i njezini glavni ciljevi postignuti su u tri dana, oslobođeno je 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija. Hrvatski sjever i jug opet su povezani, a zatim je u blizini starog Masleničkog mosta izgrađen pontonski most, kojim se promet mogao odvijati, iako uz uz česte prijetnje srpskih projektila.

 

dnevnik.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura