Sutra 15. obljetnica akcije "Bljesak"


ZAGREB, 30. travnja 2010.  - Sutra se u Okučanima obilježava 15. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a počast hrvatskim braniteljima poginulima u akciji odat će najviši državni dužnosnici.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak", u kojoj je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca, počela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, a samo u nešto više od 30 sati oslobođena je zapadna Slavonija nakon čega je počeo proces povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Hrvatske.

U akciji su poginula 42 branitelja, 162 su ranjena, a hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad auto-cestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Državna izaslanstva, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Brodsko-posavske županije i općine Okučani te obitelji poginulih položit će vijence i zapaliti svijeće ispred Središnjeg križa u okučanskom Spomen parku hrvatskim vitezovima.

Samo obilježavanje akcije "Bljesak" počinje tradicionalnom budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana u 8 sati. Nakon odavanja počasti u Spomen parku hrvatskim vitezovima, u 10 sati počinje središnja svečanost na stadionu NK Psunj.

Sveta misa zadušnica bit će služena u crkvi Sv. Vida u 11,15 sati, a nakon toga dužnosnici i građani obići će Taktičko-tehnički zbor i info štandove MORH-a.

 

(Hina)

 

Program svečanog obilježavanja...

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura