Kacin: Dražina rehabilitacija udaljava Srbiju od EU-a


Kacin: Dražina rehabilitacija udaljava Srbiju od EU-aKao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru, kazao je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.
Moguća rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Europske unije, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski list "Danas" u broju od ponedjeljka.

"Smatram kako je važno da u EU-u pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin.

"Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin.

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama koje su bile "žrtve četničke ideologije".

Upitan bi li Zagreb zbog rehabilitacije Draže Mihailovića mogao raditi probleme Beogradu u daljnjim europskim integracijama, Kacin je

rekao da će se to pokazati u budućem razdoblju i dodao kako bi od rehabilitacije trebalo odustati "zbog građana Srbije i afirmacije europskih vrijednosti, a ne zbog moguće reakcije Hrvatske ili bilo koje druge države".

Kacin je i ocijenio da se novi srbijanski Zakon o rehabilitaciji zlorabi jer je, kako je rekao, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine s pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti. "Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja velike Srbije, u takvim naporima nema što raditi", naglasio je Kacin.
www.dnevno.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura