Bruxelles prigovara zbog političara u NO-u Ine, brodogradnje i mobilnog »harača«


Bruxelles prigovara zbog političara u NO-u Ine, brodogradnje i mobilnog »harača«Bruxelles razumije da je Ina strateški važna za Hrvatsku, ali ipak ne gleda blagonaklono na imenovanje ministara Radimira Čačića i Slavka Linića u nadzorni odbor kompanije. Stoga se može očekivati da će se ta primjedba naći u skorom izvješću i monitoring-tablicama za Hrvatsku koje će Europska komisija predstaviti članicama oko 20. travnja
Visoki izvori iz Bruxellesa tvrde da će izvješće Europske komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo biti pozitivni, ali ne bez kritika. Već je poznato da europski diplomati nisu oduševljeno prihvatili imenovanja političara u Nadzorne odbore javnih kompanija, a prema informacijama izvora Hrvatskog radija primjedba će se izraziti i u Izvješću, što potvrđuje nesklonost Europe prema ideji.
Naravno, riječ je o ideji Vlade Zorana Milanoviće da se u Inu, kao jednu od strateški najvažnijih tvrtki u Hrvatskoj, imenuju ministri Radimir Čačić i Slavko Linić, kao članovi Nadzornog odbora, kako bi poslovanje Uprave kontrolirali ljudi najbliži premijeru. Iako Bruxelles razumije ulogu Ine u hrvatskom gospodarstvu izvor uvjerava da će se zamjerka ipak naći u skorom izvješću i monitoring-tablicama za Hrvatsku koje će Europska komisija predstaviti članicama oko 20. travnja. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u izjavi objavljenoj u Dnevniku HTV-a nije uvjerena da će se u izvješće uključiti spomenuta primjedba. »To je odluka koja znači da hrvatska država želi dati odgovornosti ime i prezime. Ali tamo gdje postoje strateški interesi tamo, naravno, mora odgovarati za vlasništvo svih građana ove zemlje«, rekla je Pusić za HTV.

Uz ogradu oko imenovanja ministara u Nadzorni odbor, Europska komisija ne gleda blagonaklono ni na nedovršenu privatizaciju brodogradilišta, kao ni na dodatno oporezivanje mobilnih operatera.

»Harač« u obliku dodatnih 6 posto poreza na prihode od većine mobilnih usluga operatere košta oko 300 milijuna kuna godišnje. Neslužbeo doznajemo da su diplomati iz utjecajnih zemalja lobirali za ukidanje tog poreza kod ministra financija Linića, ali s obzirom da porez nije ukinut, čini se da je proračunska stabilnost jači argument od diplomatskih pritisaka. Zato će se, prema izvorima, kroz izvješće tražiti ukidanje dodatnog poreza, jer je riječ o nametu koji nije u skladu s europskim zakonima. U Europskoj komisiji stoga vlada mišljenje da se Milanovićeva Vlada trebala konzultirati s Komisijom prije produljenja primjene poreza.

Potencijalni kamen smutnje ostaju i brodogradilišta na koja je Bruxelles upozoravao više puta. Ukoliko Hrvatska ne završi privatizaciju svih škverova do datuma pristupanja asocijaciji, prema uvjerenju izvora, brodogradilišta će ili morati vratiti 10 milijardi kuna jamstava ili otvoriti stečaj. Vlada je, podsjetimo, razriješila problem tri od pet brodogradilišta tako da Uljanik prepušta radnicima, Brodosplit samoborskom DIV-u, a Kraljevicu gura u stečaj pri čemu na sebe preuzima obveze plaćanja jamstava i one nastale prema radnicima. Treći maj i Brodotrogir čekat će još 90 dana za rješenje svoje situacije, a Čačić je natuknuo u javnosti da plan B za dva škvera uključuje pregovore s potencijalnim ulagačima, kojih ima. Imajući to na umu prigovor nedovršenoj privatizaciji vrlo brzo će biti nepotreban.

Dobrom ocjenom neće biti ocjenjeno ni praćenje stranih ulaganja u Hrvatskoj, a u izvješću će se vjerojatno naći i upozorenje na brojne zapreke priljevu stranog kapitala. Naime, Hrvatska nije uklonila brojne prepreke, od nedovoljne pravne sigurnosti do pitanja javnih nabava, na što je upozoreno i u listi preporuka koje je u ime svih europskih članica Delegacija EU-a poslala na adresu prvog potpredsjednika Vlade.

Izvor ocjenjuje da će opći ton travanjskih monitoring-tablica biti pozitivan, ali ističe kako je važno da hrvatska Vlada ozbiljno odradi posao za redovito godišnje izvješće koje Bruxelles o Hrvatskoj priprema u listopadu. To je bitno jer neke članice poput Velike Britanije, Nizozemske i Finske neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske dok se ne uvjere da Zagreb korektno ispunjava svoje obveze.
www.vjesnik.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura