EU od 1998. u razminiravanje uložila 30 milijuna eura


EU od 1998. u razminiravanje uložila 30 milijuna eura Europska unija od 1998. godine do danas u razminiravanje minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj uložila je oko 30 milijuna eura, rekao je ataše za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Erol Akdag.

On je danas u pratnji čelnika Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) obišao područja na kojima je u tijeku razminiravanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje se po projektu na ratom pogođenim područjima financira kroz program Europske unije IPA 2010.

Riječ je o četiri zasebna projekta razminiravanja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ukupne površine 3,4 četvorna kilometra, u koja će se uložiti četiri milijuna kuna, od čega su tri milijuna iz Europske unije, a milijun iz proračuna Republike Hrvatske. Projektom su obuhvaćena minski sumnjiva područja u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima te u općinama Dražu, Nuštru, Starim Jankovcima, Antunovcu i Markušici na kojima je dosad u šest eksplozija poginulo pet osoba.

"Svjesni smo velikog značenja koje razminiranje ima za Republiku Hrvatsku i njezine stanovnike, poglavito one koji žive u blizini minskih područja. Zato će projekata razminiranja koje će EU poduprijeti biti i dalje", najavio je Erol Akdag na konferenciji za novinare održanoj na mjestu na kojem se razminirava poljoprivredno zemljište nedaleko od Nuštra, na vinkovačkom području.

Također je podsjetio kako je u pristupnom ugovoru s Hrvatskom o njezinu pristupanju Europskoj uniji predviđen fond iz kojega će se novac dodjeljivati svim hrvatskim građanima koji budu željeli obrađivati netom razminirane poljoprivredne površine.

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan podsjetio je kako je u Hrvatskoj minski sumnjivo još 737 četvornih kilometara u 12 županija i stotinu gradova i općina. Najavio je da će se ove godine od mina potpuno očistiti grad Vukovar.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji minski je sumnjivo još 39 četvornih kilometara na kojima ima oko 10.600 mina. (Hina)

Iz knjige Margaret Thatcher "Ratovi na Balkanu"

"U prvom pasusu gospođa Thatcher je posjetila Vukovar 1998. godine i kaže "da bi se svatko barem jednom u životu trebao suočiti s materijalnom stvarnošću zla." Jer, kad je vidjela Vukovar, "vidjela je kako zlo poprima stvaran lik, da ga čovjek nikad ne može zaboraviti."

"U tom pasusu (drugi op.a.) gospođa Thatcher kaže da su zapadne vođe suočeni s tom prijetnjom, misli se na Jugoslaviju, počinili tri ključne pogreške. "Prvo: Pokušali su zadržati Jugoslaviju i time su Jugoslavenskoj armiji dale do znanja da se inozemstvo, da se dakle neće usprotiviti njezinim nadstojanjima da silom spriječi ocjepljenje. Drugo: Međunarodna zajednica je nametnula embargo, a time je Slovencima, Hrvatima i Bošnjacima uskraćena obrana. I treće: Citiram kao treće: "U pokušaju da se "nepristano" podjeli krivnja zbog tih događaja, dok je zapravo jedna strana bila agresor, a druga pak žrtva, Zapad je postao svojevrstan sukrivac za počinjene zločine."

"Nije to bio nikakav", citiram, gospođa Thatcher citira, "veliki trenutak za Europu" kako je utvrdio tadašnji luksemburški ministar vanjskih poslova Jacques Poos, bio je to trenutak europske sramote." (7.5.2009.) Iz knjige Brendan Simmsa "Britanija i uništavanje Bosne"
www.hrsvijet.net

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura