Bruxelles i dalje protiv ministara u NO-ima


Bruxelles i dalje protiv ministara u NO-imaIz Europske komisije poručuju da Hrvatska mora osigurati snažan sustav koji će spriječiti korupciju u državnim poduzećima te da su spremni raspravljati o daljnjoj reviziji zakonodavstva s hrvatskim vlastima
Europska komisija (EK) nije u potpunosti zadovoljna hrvatskim rješenjima što se tiče Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a odredbe vezane uz imenovanja ministara u nadzorne odbore je odbacila. Iz Europske komisije ističu da »Hrvatska mora osigurati postojanje snažnog sustava koji će spriječiti korupciju u državnim poduzećima«.
Krajem travnja Europska će komisija predstaviti svoje monitoring-tablice o Hrvatskoj. Očekuje se da će one biti uglavnom pozitivne, no najvažnije izvješće o Hrvatskoj tek slijedi u listopadu, a dotad se od Hrvatske traži nastavak reformi i ispunjavanje svih zahtjeva iz poglavlja 8 Tržišno natjecanje i 23 Pravosuđe i temeljna prava. Očekuje se jasno očitovanje Komisije o privatizaciji hrvatskih brodogradilišta, ali i o tome je li ministrima mjesto u Nadzornom odboru Ine.

Stajalište te europske institucije o sukobu interesa priopćio je za Vjesnik Komisijin odjel za medije i komunikacije: »Europska je komisija intenzivno raspravljala s hrvatskim vlastima o zakonodavstvu vezanom uza sukob interesa, i to u kontekstu pregovora o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.« Komisija je podsjetila kako se u pregovorima »Hrvatska obvezala da će osigurati efikasno i dosljedno rješavanje pitanja situacija sukoba interesa na svim razinama javne uprave, uključujući pravosuđe te u poduzećima koja su u vlasništvu države«. Ističu da »Hrvatska mora osigurati snažan sustav koji će spriječiti korupciju u državnim poduzećima«.
Što se tiče nadzornih odbora, Komisija je poručila da su »odbačene postojeće odredbe o kriteriju za članstvo u nadzornim i upravnim odborima, a daljnji amandmani postojećem zakonodavstvu nalaze se pod razmatranjem«.

Na kraju se zaključuje da će »kao dio pretpristupnog monitoringa Europska komisija pomno i pozorno nadgledati posljedice zakonskih promjena koje su već uvedene i postale dio zakonodavstva«. Europska je komisija naglasila da je »spremna raspravljati o daljnjoj reviziji zakonodavstva s hrvatskim vlastima«.

Kad je riječ o imenovanju članova vlade u nadzorne odbore, zanimljiv je slučaj Njemačke. Članovi njemačke vlade mogu biti članovi upravnih ili nadzornih odbora javnog ili državnog poduzeća samo ako to većinom glasova odobri njemački parlament Bundestag.

www.vjesnik.hr

 

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura