Josipović: Zaštititi europske vrijednosti od duhova fašizma


Josipović: Zaštititi europske vrijednosti od duhova fašizma»Nije slučajno da se Dan Europe obilježava na Dan pobjede nad fašizmom. Fašizam i nacizam su ideologije koje su najviše negirale vrijednosti koje Europa želi izgraditi«, rekao je Josipović na svečanosti obilježavanja Dana Europe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Hrvatska će kao 28. članica EU-a doprinijeti ostvarivanju europskih vrijednosti koje su posebno ugrožene danas u doba krize, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorivši na prijetnju duhova fašizma i nacizma europskim načelima demokracije, ljudskih prava i napretka.
»Nije slučajno da se Dan Europe obilježava na Dan pobjede nad fašizmom. Fašizam i nacizam su ideologije koje su najviše negirale vrijednosti koje Europa želi izgraditi«, rekao je Josipović na svečanosti obilježavanja Dana Europe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

»Stoga je jedan od glavnih zadataka u ovo doba krize osigurati da ti duhovi ne zaprijete demokraciji, ljudskim pravima i napretku«, dodao je hrvatski predsjednik.
Svečnost, na kojoj je uz Josipovića bio i premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministri u vladi, saborski zastupnici i strani diplomati, organizirala je Delegacija EU-a u Hrvatskoj čiji je šef, veleposlanik Paul Vandoren istaknuo Hrvatsku kao »uspješnu priču«.

»Raširenih ruku dočekujemo Hrvatsku kao novoga člana naše obitelji. Hrvatsku vidimo kao uspješnu priču i primjer njezinim susjedima«, istaknuo je Vandoren dodajući da i druge zemlje jugoistočne Europe mogu očekivati isto kada ispune potrebne kriterije.

»Hrvatske se nevjerojatno promijenila i napredovala provodeći reforme koje će koristiti svim njezinim građanima«, rekao je Vandoren i ocijenio da, nakon razdoblja štednje, cijela Europa sada mora raditi na otvaranju novih radnih mjesta.

Milanović je naglasio da Hrvatska u Uniju ulazi da bi živjeli sigurnije i bogatije te da iz aktualne gospodarske krize u EU-u moramo izvuči pouke.

»Pravila su ista za sve, ali ne primjenjuju ih svi na jednak način. Naš je cilj da imamo otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli«, rekao je predsjednik vlade.
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prisjetila se dana kada je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici čitala knjige europskih filozofa i upoznavala se s njihovim demokratskim idejama.

»Čitajući te ideje nadali smo se da ih je moguće prevesti u institucije ove države. Danas, nakon deset godina prilagodbe, postavili smo zdrave temelje da ono što je pisalo u tim knjigama možemo doživjeti«, rekla je ona.

Europa 9. svibnja proslavlja 62. obljetnicu Schumanove deklaracije koja se smatra prvim korakom u stvaranju današnje Europske unije. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman pročitao je 9. svibnja 1950. deklaraciju u kojoj je pozvao europske zemlje da pod zajednički nadzor stave proizvodnju ugljena i čelika, kao prvi korak prema stvaranju europske federacije.

Hrvatska prvi put slavi Dan Europe kao zemlja promatrač u EU sa završenim pristupnim pregovorima, ratificiranim Ugovorom o pristupanju EU-u u osam država članica, s očekivanjima da će do ljeta taj ugovor biti ratificiran u otprilike polovici država članica te ciljanim datumom pristupanja Uniji 1. srpnja 2013.
www.vjesnik.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura