Josipović: ratifikacija će biti dovršena na vrijeme


Josipović: ratifikacija će biti dovršena na vrijemeBRUXELLES, 30. svibnja 2012.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u srijedu u Bruxellesu uvjerenost da će se ratifikacijski proces u svim zemljama članicama Europske unije dovršiti na vrijeme i da će Hrvatska postati članicom EU-a kako je i predviđeno 1. srpnja 2013. godine.

"Zaista sve ide očekivano, ne postoji zabrinutost i do sada se ništa nije dogodilo što bi ozbiljno mogli smatrati ugrozom našeg ratifikacijskog plana. Kada je riječ o Sloveniji, Slovenci su naši susjedi i prijatelji i siguran sam da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi bilo te naravi da bi ugrožavalo ratifikaciju. Uostalom, mislim da je to svima zajednički interes", izjavio je novinarima predsjednik Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem.

Na pitanje kakvu poruku Slovenija šalje time što je ratifikaciju odgodila za proljeće sljedeće godine, Josipović je ponovio kako ne vjeruje da će tu biti problema. "Mislim da ima i nekih unutarnjih razloga, imaju predsjedničke izbore i možda je dobro da se pitanje ratifikacije ne politizira i ne uvodi u predizbornu utakmicu. Svi moji kontakti s liderima Slovenije bili su u najboljem prijateljskom duhu i siguran sam da će tako i ostati", rekao je.

Josipović je ponovio da nije dobio poziv za inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića te da se takvi pozivi ne upućuju preko medija.

Hrvatski predsjednik je rekao da će se s Nikolićem moći surađivati ako pokaže da dijeli načela za zajedničku europsku budućnost. "Svaka zemlja ima svoj ritam, koji ovisi o ispunjavanju uvjeta i predanosti ciljevima. Ja svim našim susjedima, pa i Srbiji, želim da što prije ispuni kriterije. Naravno da u cijelom tom kontekstu moramo voditi računa da bude vrlo jasno da dijelimo zajedničku europsku budućnost i siguran sam - kada bude jasno da je gospodin Nikolić na tom tragu, onda neće biti zapreka za suradnju, ali to treba pokazati i dokazati", rekao je Josipović.

Predsjednik Europskog vijeća je istaknuo kako se veseli činjenici što će Hrvatska postati 28. članica EU-a 1. srpnja 2013. godine. "Već je osam zemalja ratificiralo pristupni ugovor i potičem ostale zemlje da to isto pravodobno učine tako da Hrvatska može ući u EU prema predviđenom rasporedu", rekao je Van Rompuy, dodajući kako očekuje da Hrvatska nastavi s aktivnim pripremama za članstvo.

Rekao je da su razgovorali o nedavnom razvoju događaja na zapadnom Balkanu, da su on i predsjednik Josipović čestitali novoizabranom srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

"Istaknuli smo važnost nastavka dobrog posla na promicanju regionalne suradnje, dobrosusjedskih odnosa i pomirenja. U tom bi kontekstu želio pohvaliti predsjednika Josipovića za njegovu ulogu", rekao je Van Rompuy. "Nadam se da će predsjednik Josipović nastaviti s takvim poslom, čineći time veliku uslugu Hrvatskoj, regiji i Europskoj uniji", dodao je.

Hina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura