Freedom House: RH dobila najbolju ocjenu na Balkanu


Freedom House: RH dobila najbolju ocjenu na BalkanuZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatska je najbolje rangirana zemlja na Balkanu u komparativnom istraživanju Freedom Housea o demokratskom razvoju 29 zemalja srednje Europe i Euroazije za 2012. godinu, objavljeno je u srijedu.

U izvješću "Nacije u tranziciji 2012" Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 3,61, što je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je ocjena bila 3,64. Freedom House daje ocjene od 1 (najbolje) do 7 (najgore) na temelju pokazatelja stanja sedam društvenih područja: izbornog procesa, civilnog društva, neovisnosti medija, demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini, upravljanja na lokalnoj razini, pravosuđa i korupcije.

Ključne reforme stagniraju ili nazaduju u većini balkanskih država, ocjenjuje Freedom House. Dok Hrvatska demonstrira svoju odanost priključenju EU-u surađujući u istragama visoke korupcije, a Srbija i Crna Gora stagniraju, četiri druge balkanske države Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija, trenutno nazaduju na područjima izbornih procesa, demokratske vladavine, neovisnosti pravosuđa i neovisnosti medija, stoji u izvješću "Nacije u tranziciji 2012".

Pozitivna odluka EU-a o članstvu Hrvatske donesena u lipnju označila je napredak u demokratskoj tranziciji Hrvatske. Zabrinutost i dalje ostaje glede pitanja povezanih s pravosuđem i korupcijom, ali je Hrvatska pokazala političku volju da nastavi putem pridruživanja EU-u, predviđenom za 2013. godinu, navodi se u izvješću o Hrvatskoj koje potpisuje Petar Dorić, novinar i analitičar Freedom Housea, magistar međunarodnih odnosa s njujorškom diplomom.

"Vladini napori u rješavanju ratnih zločina iz '90-ih godina još uvijek nisu dovoljni. Usvajanje kontroverznog zakona kojim se proglašava nevažećom bilo kakva srbijanska istraga ratnih zločina u Hrvatskoj i vladina reakcija na izricanje presuda dvojici generala u travnju pokazala je društvo i državu kojima još uvijek nedostaje kritičko propitivanje zločina koje su počinile hrvatske snage tijekom rata", stoji u izvješću.

S druge strane, Hrvatska je zabilježila pozitivan pomak u borbi protiv korupcije i procesuiranju visokih dužnosnika u tom trenutku vladajuće stranke u Hrvatskoj i na tom području joj se poboljšala ocjena s 4,25 na 4,00.

Na području demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini korupcijske istrage stavile su na test zrelost institucija koje su uspjele ostati stabilne i izvršiti svoje dužnosti te je na tom području Hrvatskoj ostala ista ocjena kao i prošle godine, a to je 3,50.

Što se tiče izbornog procesa, parlamentarni izbori su provedeni u skladu s demokratskim standardima i Hrvatska je zadržala ocjenu 3,25.

Civilno društvo je na 2,50, također kao i prošle godine, a mediji, koji nisu pokazali napore u svrhu svog poboljšanja nego i dalje više pokazuju političke i ekonomske interese nego profesionalne standarde, ostali su na 4,0.

Što se tiče lokalnog demokratskog upravljanja i pravosudnog okvira i neovisnosti, ocjene su ostale iste kao i prošle godine 3,75 i 4,25.

U izvješću su najbolje ocijenjene članice EU-a. Na prvom mjestu je Slovenija (ocjena 1,89), a slijede je Estonija, Latvija, Poljska, Češka, Litva, Slovačka i Mađarska. Te su zemlje u skupini država učvršćene demokracije. U drugoj skupini zemalja, poluučvršćene demokracije, nalaze se Bugarska (ocjena 3,14), Rumunjska, Hrvatska, Srbija (3,64), Crna Gora (3,82) i Makedonija (3,89).

BiH je zavrijedila ocjenu 4,36, Kosovo 5,18, a na začelju su zemlje s ocjenama preko šest, od Rusije (6.18), preko Kazahstana, Azerbejdžana, Bjelorusije (6,68) do Turkmenistana i Uzbekistana (6,93).

Hina

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura