Gradonačelnik Londona oduševljen Hrvatskom: 'Izbjegnite euro, hrvatski prijatelji. Želim naručiti Dingač i platiti ga u kunama!'


U posjeti neretvanskom kraju (u serdini) Boris Johnson

'Pokoriti se euru bio bi nevjerojatan neuspjeh, jer bi [Hrvati] time pokazali da nisu naučili ništa od teških lekcija iz novije balkanske povijesti'. Gradonačelnik Londona Boris Johnson toliko je oduševljen svojim boravkom u Hrvatskoj ovog ljeta da je o tome napisao poduži članak objavljen u Telegraphu.
Johnson je pun riječi hvale za našu prekrasnu zemlju, njezine simpatične ljude i izvrsnu gastronomsku ponudu.

Gradonačelnik počinje članak hvalospjevom o morskim delicijama i vrhunskim vinima i sa žaljenjem konstatira da će ga zasigurno koštati mnogo više kad ih više ne bude mogao plaćati u kunama, već u eurima. Zato toliko zdušno i upozorava Hrvate protiv jedinstvene valute. No u opisu vina se zabunio, jer je Postup nahvalio kao vrhunsko bijelo vino, iako je ono crno. Ali je zato vrlo detaljno istražio povijest hrvatske kune i njezina imena.

- Pokoriti se euru bio bi nevjerojatan neuspjeh, jer bi [Hrvati] time pokazali da nisu naučili ništa od teških lekcija iz novije balkanske povijesti, napisao je Johnson.

- Ovaj narod nekako objedinjuje sve vrline slavenske i mediteranske kulture i fizičkog izgleda. Poptuno je jasno zašto su rimski carevi izabrali baš dalmatinsku obalu za svoje palače i zašto su ovdje dolazili na svoja ljetna bančevanja.

- Priroda je fenomenalna – more tirkizno, zrak miriši po mirti i majčinoj dušici, a čitav niz prelijepih otoka se pružao pred nama kao nekakvo jato zelenih kitova.

Osvrnuo se i na našu noviju povijest.

- Gdje god da odete u bivšoj Jugoslaviji vidjet ćete ožiljke ratova zbog kojih se zemlja raspala. U Dubrovniku crkve još uvijek nose ožiljke granatiranja Srba. Slične ožiljke naći ćete i u Mostaru, u kojem su Stari most raznijeli Hrvati. A na posterima uz cestu u Hrvatskoj vidjet ćete generala Antu Gotovinu, kojemu sude na Haaškom tribunalu, ali kojega u svojoj zemlji obožavaju kao junaka.

- Hrvatska je očito prosperitetna zemlja jer je čista, jer ima dobre ceste i jer se u njezinim klimatiziranim supermarketima može pronaći sve, baš kao u Austriji, piše Johnson.

- Hrvati obilježavaju svoje mjesto na svjetskoj pozornici sportom. Osvojili su tri zlatne medalje i šest medalja ukupno na Olimpijskim igrama ovog ljeta – što nije loše za zemlju od svega četiri i pol milijuna ljudi, kaže Johnson. Zato, zaključuje, Hrvatsku čeka prekrasna budućnost i zato se ne može načuditi što su Hrvati spremni zamijeniti "jednu federalnu strukturu osuđenu na propast drugom takvom strukturom".

Osim toga, upozorava da će Hrvatsku stalno ponižavati birokrati iz Bruxellesa i da se euro kao jedinstvena valuta ruga neovisnosti i državnom samoodređenju.

- Bit će to baršunasta tiranija, ali ipak tiranija. Zato izbjegnite euro, moji hrvatski prijatelji. Za deset godina ja se želim vratiti u Hrvatsku, naručiti bocu vrhunskog Dingača i platiti je u kunama, zaključio je Johnson.

Iako se o nekim činjenicama neispravno informirao – npr. piše da naša zemlja još nije napunila 20 godina i da će nam euro kao jedinstvena valuta biti nametnuta čim uđemo u EU, kao da država ne mora za to sama aplicirati i prije toga ispuniti kriterije iz Maastrichta – Johnson je oduševljen Hrvatskom.

Izvor: http://www.telegraph.co.uk

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura