Nacionalni forum o budućnosti Hrvatske


Nacionalni forum o budućnosti Hrvatske

Nacionalni forum pod nazivom „Ideje i projekti za europsku Hrvatsku“ održat će se u Zagrebu subotu 3. studenog, a okupit će vodeće hrvatske znanstvenike i stručnjake, kako bi raspravljali o viziji hrvatske budućnosti te iznijeli konkretne strateške smjernice za budućnost Hrvatske u EU. Uz predsjednika Josipovića, prof.dr.sc. Nikicu Gabrića, utemeljitelja Foruma i desetak drugih biranih govornika, govorit će i dr.sc. Božo Skoko.

U udruzi Nacionalni forum na ovaj događaj gledaju s velikim entuzijazmom, kao na svojevrsnu prekretnicu u promišljanju hrvatske budućnosti, jer će lišeni političkih okvira i podjela, prednost dati znanju, stručnosti i učinkovitosti u iznalaženju prijeko potrebnih odgovora na goruća pitanja hrvatske sadašnjosti i budućnosti.

Poveznica dvanaest predviđenih izlaganja su dvije atraktivne teme – „Hrvatski identitet i vizija učinkovite i uređene Hrvatske u globaliziranom svijetu“ i „Gospodarska sadašnjost i budućnost Hrvatske“, unutar kojih će se održati i diskusije o specifičnim problemima i potencijalima Hrvatske, s posebnim naglaskom na hrvatsku budućnost u Europskoj uniji.

Govornici na Forumu su mahom ugledni hrvatski znanstvenici i stručnjaci iz prakse, koji su se istaknuli na različitim područjima djelovanja te koji su u dosadašnjim istupima pokazali kako imaju jasnu viziju hrvatske budućnosti. Tako će prof.dr.sc. Nikica Gabrić, utemeljitelj Foruma, govoriti o hrvatskim propuštenim šansama ali i gospodarskim mogućnostima u novom globaliziranom okruženju, prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina o povijesnom određenju hrvatskog puta u budućnost, doc.dr.sc. Božo Skoko o očuvanju hrvatskog identiteta te brendiranju Hrvatske u europskom kontekstu, Vladimir Ferdelji o učinkovitom upravljanju jedinicima lokalne uprave i samouprave, prof.dr.sc.Dragan Primorac o vanjskopolitičkom pozicioniranju Hrvatske, dr.sc. Sanda Švaljek o ulozi znanosti u razvoju gospodarstva, dr. Dario Lovrić o vodi kao resursu budućnosti, Željko Kardum o ekonomiji zdravog razuma, dr.sc. Srećko Favro o razvoju hrvatske obale i otoka te nautičkom turizmu itd.

U udruzi Nacionalni forum podsjećaju kako su ulazak Hrvatske u EU zagovarale sve protekle hrvatske vlade, ali nijedna politička opcija do danas nije ponudila jasnu viziju, ni strategiju što bi se trebalo događati s Hrvatskom u toj složenoj zajednici država i naroda, što bi trebala ponuditi na tom otvorenom međunarodnom tržištu te kako bi trebala zaštiti svoje nacionalne interese u odnosima s nadmoćnijima i utjecajnijima. Stoga je zadaća ovog Foruma, čiji rad će podržati i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ponuditi odgovore na pitanja poput - što su hrvatski nacionalni interesi i prioriteti, što su hrvatski nacionalni ciljevi unutar države i u međunarodnim okvirima, po čemu Hrvatska može biti konkurentna na globaliziranom tržištu, te koji su dugoročni hrvatski strateški ciljevi i potezi u politici, gospodarstvu, kulturi i drugim područjima djelovanja.

U tom smislu – vođeni potrebom da Hrvatska što kvalitetnije iskoristi svoj geostrateški položaj te prirodne i društvene potencijale - skupina uglednika iz hrvatskog javnog života okupljena oko udruge Nacionalni forum i organizira ovaj veliki nacionalni forum. Kroz uvodna izlaganja će se ponuditi ekspertna promišljanja i vizija, odnosno dati smjernice razvoja i operativne politike za što brže i učinkovitije izvlačenje naše zemlje iz krize. Potom će se kroz raspravu stručnjaka i predstavnika svih sfera života pokušati doći do najkvalitetnijih rješenja i dugoročnih strategija za pretvaranje Hrvatske u uspješnu i naprednu europsku državu.

Kažu kako im nije cilj, poput političkih stranaka, insistirati na razlikama koje nas dijele, već probati iznaći ključne točke koje nas spajaju i dati viziju ovoj državi.

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura