EP poziva na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora


EP poziva na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravljat će o novom izvještaju o spremnosti Hrvatske za članstvo. U dokumentu koji je u posjedu HTV-a navodi se kako je 'Hrvatska na dobrom putu ispunjavanja preostalih 10 zadaća do punopravnog članstva'.

Europski parlament poziva članice koje to još nisu učinile - da u što kraćem roku ratificiraju pristupni ugovor.

Odbor će raspravljati o nacrtu rezolucije koji je pripremio izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, češki socijaldemokrat Libor Rouček, a u kojem se također pozivaju Hrvatska i njezini susjedi da "se aktivno uključe u rješavanje otvorenih bilateralnih prijepora" te podsjeća da se "pitanja bilateralne naravi ne smiju koristiti za ometanje integracijskog procesa sadašnjih ili budućih zemalja pristupnica".

U dokumentu stoji kako će Bruxelles Hrvatsku kao 28. članicu pozdraviti 1. srpnja 2013. 'Hrvatska mora ustrajati na ekonomskim reformama i poticajnijem ulagačkom okruženju'. Članice se poziva da moguća ograničenja ulasku hrvatskih radnika uvode samo u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu rada.

Gornji dom britanskog parlamenta (House of Lords), potvrdio je hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Današnja potvrda pristupnog ugovora posljednji je korak britanske parlamentarne procedure, a da bi proces ratifikacije bio u Velikoj Britaniji i formalno dovršen, na njega još treba staviti potpis britanska kraljica.

Pristupni ugovor ratificiran je u 21 zemlji članici EU-a, dok su Njemačka, Danska, Belgija i Nizozemska započele pojedine radnje u procesu ratifikacije, ali neke od njih jasno su dale do znanja da čekaju izvješće Europske komisije najavljeno za ožujak, kako bi se vidjelo je li Hrvatska ispunila deset zadaća navedenih u posljednjem izvješću EK iz listopada.

Slovenija jedina od zemalja EU-a još nije započela proces ratifikacije.
Izvor. hrt.hr

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura