Božidar Vučurević: Dolazim u Haag ako me zaštite od Dubrovčana


Božidar Vučurević

Točno je da su me kontaktirali s Haaškog tribunala i pitali me posjedujem li neke dokumente. Budući da sam ja čovjek koji je sakupljao sve naredbe, čovjek koji je opremljen i ima jako puno dokaznog materijala, jer sve čuvam i ništa nisam uništavao, pristao sam na suradnju. Svi dokumenti su spremljeni i čuvam ih kod jednog čovjeka.

Priopćio sam im da imam dokumente i pristao sam da ću doći svjedočiti. Međutim, kazao sam im za optužnicu koju je protiv mene podignulo Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku.

Oni su mi rekli da ću u slučaju da budem svjedok dobiti garancije od međunarodne institucije, odnosno Haaga, kako bih mogao slobodno poći svjedočiti i vratiti se.

Još uvijek ne znam datum svjedočenja niti imam poziv Haaškog tribunala za navodni datum od 25. ožujka, o kojem se govori. Ako mi ne daju garancije i siguran prolaz, naravno da neću ići u Haag – izjavio je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević.

Ta njegova izjava uslijedila je nakon što je Radovan Karadžić zatražio od raspravnog vijeća ICTY-ja da Vučureviću omogući siguran put do Haaga.

U svom je zahtjevu Karadžić od vijeća zatražio jamstvo da Božidar Vučurević neće biti uhićen, zatočen, progonjen ili podvrgnut bilo kojim drugim ograničenjima, fizičkim ili pravnim, za vrijeme tranzita u Nizozemsku i tijekom povratka.

Karadžić u postupku koji se vodi protiv njega tvrdi da bi Vučurević navodno mogao posvjedočiti kako politika SDS-a u BiH nikad nije bila progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Inače, za ratnim gradonačelnikom Trebinja Hrvatska je raspisala tjeralicu na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, koje ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Dva pomućena uma

Osim što je kazao kako neće u Nizozemsku bez jamstva, Božidar Vučurević je na svoj način komentirao i optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku i objasnio svoju nevinost:

– Imao sam svog čovjeka koji je svaku naredbu koja je došla kopirao, pa jednu donosio meni. Evo imam u dokumentima i naredbu Glavnog štaba da se propusti 51 autobus iz Vareša kad su se sukobili Hrvati i Muslimani. Takvih kolona, manjih i većih, iz sabirnog centra Sokolac bilo je sijaset.

Da je Božidar Vučurević bio zlikovac, je li mogao, kad su autobusi prolazili preko Hercegovine, poslati dva pomućena uma, jedan mitraljez i dva sanduka municije, i da nitko živ ne prođe.

Ne, nisam! Nego sam se, izlažući se opasnosti od vlastite vojske, žrtvovao, pa su Hrvati ovuda prolazili i spašavani u Herceg-Bosnu. I to uz moju prisutnost. Sve sam ja to sačuvao – kazao je Vučurević.

– Kad je sve to tako, zbog čega sa svim dokumentima ne dođete pred Županijski sud u Dubrovniku i dokažete svoju nevinost? – upitali smo ratnog gradonačelnika Trebinja.

– Pa ne bih došao. Mislim da nikad glave iz tog Dubrovnika ne bi iznio da dođem. Tolike su laži o meni ispričane da sam počeo mrziti, ne građane, nego Dubrovnik! Haaški tribunal odbacio je optužnicu protiv mene i nisu našli niti jedan element da me optuže.

Čak smo se prijateljski rastali. A hoće mi glavu moj komšijski Dubrovnik! – poručio je Vučurević komentirajući optužnicu ŽDO-a u Dubrovniku.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Braniteljski portal

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura