DIP: nema zakonske osnove za dvojezične glasačke listiće na izborima za EP


DIP: (Foto: FaH/ Damir SENČAR /ds)

ZAGREB, 28. ožujka 2013. - Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Aleksandra Jozić-Ileković izjavila je danas Hini kako ne postoje zakonske pretpostavke da se glasački listići za izbore članova za Europski parlament tiskaju na nekom drugom jeziku ili pismu, osim hrvatskog jezika i latinice.

"Sukladno članku 12. Ustava i članku 12., stavci 1 i 2, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne proizlazi zakonska mogućnost da se na izborima članova u Europski parlament iz RH izborni materijal (obrasci, glasački listići i sl) tiska i na nekom drugom jeziku osim hrvatskog jezika, odnosno i na nekom drugom pismu, osim latiničnog pisma", rekla je potpredsjednica DIP-a Hini.

Odgovor je to na najavu Srpskog demokratskog foruma (SDF) da će podnijeti ustavnu tužbu jer im je DIP odbio zahtjev da se pripadnicima nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave u kojima čine više od 33 posto stanovništva na izborima za Europski parlament osiguraju glasački listići na njihovu jeziku i pismu.

Jozić-Ileković napominje je da općine i županije svojim statutima dvojezičnost mogu propisati za lokalne izbore, no kod izbora za EP, naglasila je, sva su biračka mjesta, u Hrvatskoj i inozemstvu, jedna izborna jedinica, odgovarajući tako na jučerašnje navode SDF-a da je DIP uoči lokalnih izbora 2009. županijskim izbornim povjerenstvima uputio dopis kojim potvrđuje mogućnost dvojezičnih glasačkih listića.

"Na lokalnima je to moguće, ako je propisano statutima općina i županija, ali kod izbora za EP sva biračka mjesta u RH i inozemstvu jedna su izborna jedinica", rekla je.

Članak 12. Ustav propisuje da je u Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo, a da se u pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom.

Člankom 12., stavak 1, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina propisano je da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice, a člankom 2. da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje i kada je to predviđeno međunarodnim ugovorima koji, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, čine dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i kada je to propisano statutom jedinice lokalne samouprave ili statutom jedinice područne (regionalne) samouprave u skladu s odredbama posebnog zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

(Hina) xrkor ynpav

Branitelji


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Društvo


OBAVIJEST ČITATELJIMA BRANITELJSKOG PORTALA

Offline - Braniteljski portal

Poštovani posjetitelji i prijatelji Braniteljskog portala, Molimo Vas da uvažite našu ispriku jer Vam Braniteljski portal zbog tehničke nadogradnje tijekom sutrašnjeg dana neće biti dostupan.

Tehnologija


Srpski hakeri Tesla Team napali stranice hrvatskih pravaških stranaka

Hacked by teslateam

Sa pravom se moze reci da je rodonacelnik ustastva, kakvog ga mi danas poznajemo, hrvatski "otac domovine" Ante Starcevic. Taj licki polu-Srbin rodjen u Zitniku kod Gospica vec kao student teologije i filozofije artikulise svoje politicke stavove koji ce biti nesto novo na tadasnjoj politickoj sceni Hrvatske, početak je poruke koju su hakeri ostavili pravašima.

Ratni zločini


Umro okrivljenik za ratni zločin Rajko Milošević

KBC Osijek

OSIJEK, 2. travnja 2013. - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom.

Sport

Kultura